Sunday, August 22, 2010

LELAKI TERHEBAT YANG TIADA TANDINGAN ♥

salam semua,,,

sharing is caring right? 
hope kamu pun baca sampai habis kayh dan renung-renungkan...saya sayang lelaki terhebat saya..kamu?

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahawa sekembalinya ayah dari bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajar putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu kata : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....

Tapi sedarkah dikau?Bahawa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu
mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.

Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.

Saat kamu ditimpa sakit , ayah lah yang terlalu khawatir sampai kekadang sedikit membentak dengan berkata : "Sudah di beritahu! kamu jangan minum air sejuk!".Berbeza dengan ibu yang memperhatikan dan menasihatimu dengan lembut.Ketahuilah, saat itu ayah benar-benar mengkhuatirkan keadaanmu..

Ketika kamu sudah beranjak muda remaja..Kamu mulai menuntut pada ayah untuk mendapat keizinan keluar malam, dan ayah bersikap tegas dan mengatakan: "Tidak boleh!".Tahukah kamu, bahwa ayah melakukan itu untuk menjagamu?Kerana bagi ayah, kamu adalah sesuatu yang sangat - sangat luar biasa
berharga..Setelah itu kamu marah pada ayah, dan masuk ke kamar sambil membanting pintu...

Dan yang datang mengetok pintu dan memujukmu agar tidak marah adalah ayah.Tahukah kamu,bahwa saat itu ayah memejamkan matanya dan menahan gejolak dalam batinnya, Bahwa ayah sangat ingin mengikuti keinginanmu, Tapi lagi-lagi dia HARUS menjagamu?

Ketika saat seorang teman lelaki mulai sering menelefonmu, atau bahkan datang ke rumah untuk menemuimu,ayah akan memasang wajah paling cool sedunia.... :') ayah sesekali menguping atau mengintip saat kamu sedang berbuall berdua di ruang tamu..Sedarkah kamu, kalau hati ayah merasa cemburu?

Saat kamu mulai lebih dipercaya, dan ayah melonggarkan sedikit peraturan untuk keluar rumah untukmu, kamu akan memaksa untuk melanggar jam malamnya.Maka yang dilakukan ayah adalah duduk di ruang tamu, dan menunggumu pulang dengan hati yang sangat khuatirdan bimbang.Dan setelah perasaan khuatir itu berlarut - larut.Ketika melihat puteri kecilnya pulang larut malam hati ayah akan mengeras dan memarahimu..Sedarkah kamu, bahwa ini kerana hal yang di sangat ditakuti ayah akan segera datang? "Bahwa puteri kecilnya akan segera pergi meninggalkannya"

Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.

Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.

Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...

Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?

Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang
tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.

Dan akhirnya....

Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"

Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahawa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..


"Pa tiket balik sabah mahal betul,,macamana?".."ta apa la,,balik la,,nanti bapa book,,jangan lupa bagitau bapa tarikh mau balik kl jugak tau"~~saya check tiket,,tiket one way ke tmpat saya RM300++,,belum pulang-balik,,saya lewat bagitau pa saya tarikh  balik sabah sebab takut kalau ada kelas lagi..tapi Pa saya ta kisah,,bukan sebab mampu atau tidak,,tapi Pa saya ta mahu saya beraya sorang-sorang di perantauan neyh..Terima Kasih Pa!

"By,,baju kurung kamu di dalam bilik neyh masih muat?,,,Bapa mau hantar kain neyh tuk baju raya kamu"...pa saya call lagi..dan saya nangis lagi dalam hati..pa..terima kasih sebab masih ingat tentang baju raya saya...

"By ada duit lagi ka? cukup ka buat belanja,,haaa,,duit shopping cukup?kamu tuh kan kuat membazir"...saya nangis lagi..."Pa,,semua cukup la,,pa tapayalah kirim duit, duit MARA ni pun lebih lagi"...Selama hidup di kolej,,saya ta pernah lagi rasa susah,,bukan sebab saya berlagak hidup senang,,tapi semuanya sebab pa saya yang sentiasa risaukan saya

"Pa,,saya keluar dengan kawan saya,,lelaki,,nama dya,,"...." boleh kan?..."Boleh tapi hati-hati kayh,,ingat pesan bapa,,berkawan boleh,,tapi tahu kan batas-batasnya,,jangan pernah percaya dengan lelaki, pergilah,,kalau ada apa-apa bagitau..

"Pa jahat,,pa ta sayang saya lagi,,pa sudah ada anak perempuan,saya bukan satu-satunya anak perempuan di rumah neyh lagi",,,"By,,biar apa pun berlaku kamu tetap anak bapa kan,,walaupun bapa dapat anak perempuan,,ta semestinya pa da tidak sayang kamu,,kamu anak pertama dan kamu tetap anak perempuan bapa"...saya nangis lagi,,pa jahatnya saya,,sampai hati saya tuduh bapa yang bukan-bukan,,saya cuma cemburu,,saya takut pa sy lupakan saya,,
Saban hari saya baca di surat khabar tentang bapa yang rogol anak sendiri,,bapa yang tetak anak sebab marah,,putus leher,,putus jari. bapa yang bunuh anak sendiri,,saya jadi takut,,tapi saya sentiasa bersyukur sebab di anugerahkan bapa yang sentiasa melindungi saya,,terima kasih pa.
Dear kawan-kawan semua..hargai orang tersayang kita,,tidak semua apa yang kita miliki kekal sampai bila-bila kan..semuanya akan pergi satu hari nanti..jangan malu untuk ucapkan sayang dan terima kasih kamu...p/s: ini cuma luahan hati semata-mata..^-^

8 comments:

chenurulhusna said...

kelly:)lma xjenguk sini..aa ..ayah la lelaki terhebat:)

♥PrinCeSs KellY Eun♥ said...

sis husna......lama x dgr khabar sis...hope sis sihat..dan yaaa..dya yg terhebat..!^-^

Pinky Pixie said...

saya malu nak ckp yg sy syg ayah sy.. sbb sy x brpe rapat dgn dia.. huuu, caner tu ea..

sizuka[Izzati] said...

*sob*sob*='(

miwwa J said...

ishk :(

ZhaFierZ said...

SEBAK DER AKU BACA POST NIE

Manja (let it be my sweet name) said...

i love my abah so much... Manja seorg anak yg berada di perantau huhuhu

Aku Adalah Aku said...

luahan dari hati adalah luahan terbaik..nukilan yang powerful!!keep it up!

Boucing Sky Blue Bow Tie Ribbon