Friday, February 04, 2011

LUNAR NEW YEAR ♥

Salam manis buat si comel yang teguh menghadap skrin...weeee~~

Gong Xi Fa Cai. Xin Nian Kuai Le. ^-^
Happy Chinese New Year to my beloved one, Miss Liu Chu Ning. Tidak di lupa buat my sis Disalyn Fong, Caroline Fong, kawan-kawan sekolah, dan semua rakyat Malaysia yang sambut Chinese New Year. weee,,wo yao angpao..ke yi ma? hehe. ^_^

Btw, bila buka blog semalam, purata tulis entry pasal Chinese New Year kan? Dan oleh sebab semua orang dah tulis dalam pelbagai versi, saya pun nak join jugak. muahahaha. Tahu tak apa yang paling saya rindu bila Chinese New Year. Yes! limau mandarin, singa-singa dan of course angpau!. Tahun neyh saya ta dapat balik Sabah sebab cuti cuma seminggu. So, sibuk tanya kawan-kawan saya yang balik Sabah macam mana perayaan di sana. kekeke. Btw, rasa jauh berbeza dengan di sini. Kalau tempat saya memang meriah tahap dewa dewi. Uncle depan rumah pun akan buat open house and bagi angpau. mauahaha. and paling best, meriah dengan tarian singa dan bunyi mercun dua hari berturut-turut. Memang budak-budak satu taman perumahan akan kejar dan iring singa-singa tuh. aigoooo~~comel seyh!.
 Oleh sebab dah banyak sangat entry pasal Chinese New Year, sebagai pencinta K-pop sejati dan sebagai pencinta Korean Culture.So,saya pula nak cerita pasal Lunar New Year yang orang Korea sambut. hehehe. Sebenarnya Lunar New Year sama la maksud dengan New Year. Cuma kalau kat Malaysia neyh chinese yang sambut, tuh kita panggil Chinese New Year. Sambutan dan hari dorang raikan pun sama juga. Ta ada beza langsung. Orang-orang Korea akan cuti selama tiga hari dan public holiday yang penting untuk dorang. Masa tu lah dorang akan balik rumah dan jumpa family. 
Dan di pagi Lunar New Year, dorang akan pakai baju tradisional dorang iaitu Hanbok dan ada upacara Sebae. Sebae neyh upacara macam tunduk hormat la dengan orang tua. Ala, macam kita, kalau Raya Aidilfitri kan kita salam menyalam. Mak Ayah kita bagi duit raya kan. Haaaa, sama la macam dorang juga, mak ayah atau atok nenek akan bagi new year's money. ^-^.

SAHAE POK MANI PADUSEYO
새해 복 먾이 맏으세요 ㅆ__ㅆ

Jom cuci mata tengok Hanbok. Really love their tradisional Hanbok. I wish i can get my own sooner.
The soshi wears Hanbok ^-^. pretty~~
 
 
My Lovely Ft Island ^-^
The cuties T-aRa ^-^
2 AM ^-^
  Hey ! Paris Hilton dan Britney Spears pun pakai Hanbok tau. Haa? ta caye? hohohoho. And look at Britney. Cantik sangat dya pakai Hanbok. Terserlah keayuannya..kekekeke. Rasa-rasa kalau Lindsay Lohan pakai hanbok nampak ayu tak? heee~~~


Britney wears Hanbok ^-^

Owh ya! sekarang zaman moden-moden. Hanbok pun ada yang moden. Orang panggil fusion hanbok. Ingat tak cerita Princess Hour. haaaa..something like that laa. And selalunya untuk majlis kahwin pun dorang pakai fusion hanbok. 

Secret ^-^
 Btw, Happy Lunar New Years to all of my friends around the world. especially Primadonna Korea, Primadonna Taiwan and Primadonna Malaysia.
May this year bring luck to all of you.
Primadonna fighting! ~~~

Masih tercari-cari mana nak pakai Hanbok?
Refer this entry dears
A ONE DAY VISIT TO KOREA


6 comments:

dLa said...

nk try gak la pkai hanbok! haha

♥KellY Eun♥ said...

sis dla!!!lamanya menghilang...jom2 pakai hanbok..hehehe

Along Usop said...

EHEH.. NI CHINESE NEW YEAR KE KOREAN NEW YEAR?.. =P

muslim said...

hpy raya gong xi fa cai..:) ..kasi satu angpau ada rm2...hehe

♥KellY Eun♥ said...

@Along Usop neyh korean Lunar New Year. hehe.. ^_^

♥KellY Eun♥ said...

@muslim hehe.Xin nian kuai le. nah sy baik hati neyh derma angpau tuk kamo..kekeke

Boucing Sky Blue Bow Tie Ribbon