Thursday, January 20, 2011

BATU CAVES DAN THAIPUSAM♥

It's public holiday! Happy one-day-holiday hohoho buat kawan-kawan yang berada di kawasan Selangor terutamnya.Dan selamat menyambut Thaipusam buat yang sambut perayaan neyh. Mesti ramai orang di Batu Caves hari neyh, jalan pun jem, Baik jangan keluar! huhuuu. Btw, teringin juga mahu tengok orang yang cucuk muka, cucuk hidung segala. grrrr~~serammmmmm. Semalam masa lepak di taman permainan dekat perumahan koperasi neyh, nampak ramai kaum yang sambut Deepavali keluar rumah jalan kaki ke Batu Caves. Lagipun tahu tidak? semalam bulan penuh tau. pukul 10 malam macam suasana maghrib jak. Terang banget!

Tahukah anda apa beza Deepavali dengan Thaipusam?
Nampak macam sama jak kan? Sebenarnya berbeza tau. Kenapa saya nak cakap pasal benda neyh? Tak salah kan kita tahu pasal perayaan kaum lai. Bukankah kita neyh hidup dalam kelompok masayarakat berbilang kaum. (aigooo~~dah mula dah,,dah mula dah syarahan skema dya,,kekkee). 
 Lagipun, masa lepak-lepak semalam, kamiorang cerita-cerita pasal perayaan neyh, sebab masa lepak-lepak tuh nampak helikopter tengok tinjau-tinjau Batu Caves. Apa lagi, teruja la macam ta pernah tahu apa itu helikopter,,,hahahaha. 

So, menurut pakcik wiki, Deepavali dan Thaipusam disambut oleh penganut Hindu. Tapi, Thaipusam disambut masa bulan penuh yang selalunya jatuh pada bulan januari/ februari. Lepas tuh, masa tuh, penganut nya tunaikan nazar dan kebanyakan cukur rambut. Semalam nampak ramai perempuan yang cukur semua rambut tau. Nampak dorang bawa belanga aluminium. Bila goggle tadi, rupanya dalam belanga tuh susu yang dorang anggap suci la. Dan highlight tuk perayaan Thaipusam neyh masa dorang buat perarakan.
Korang nampak kan di TV dorang junjung patung tau benda yang besar-besar lepas tuh tindik hidung atau cucuk mulut, pipi dengan besi-besi tuh! nampak kan? Benda yang dorang junjung tuh nama dya "Kavadi".Dorang bawa "Kavadi" tuh sebab percaya dosa dorang akan diampunkan. Huhuhu~~seram owh. Mesti sakit tahap dewa-dewi cucuk benda-benda tajam tuh? 
Nak tengok pics? goggle sendiri laa,,hehee,ta sanggup tempek dalam cik belog pink neyh, sebab serammmmmmm sangatttt~~~ㅋㅋㅋㅋㅋ
sikit-sikit boleh la, yang ta berapa nak seram kan,,hehe

Dan perayaan Deepavali pula sebaliknya. Deepavali penuh dengan warna-warni. Sebab Deepavali sendiri bermaksud cahaya tau. Wahseh, hebat la Kelly, asal ko tau semua neyh haaa???kekekeke.So banyakla pelita dipasang sempana Deepavali. Suka-suka! macam raya jak kan, banyak pelita..^-^
Minggu lalu, sebab kelas habis awal dan sangat borink tahap dewi, kamiorang pergi batu caves kononya mahu kuruskan badan, daki tangga Batu Caves tuh dan akhirnya setelah kali kedua pergi baru sampai atas. Sem lepas-lepas masa pergi ta sampai atas pun, sekali bila sampai hari tuh terasa na pacak bendera Malaysia dekat puncak tangga tuh..hahahahaa.
Ta pernah pergi Batu Caves? memang anda bukan pelajar sejati Unikop.hahahaha. Enjoy the pics dears ^-^
kekeke. Sebelum graduate pergi laa daki tangga tuh. Boleh jumpa pelancong Korea,,hahaa.
  Masuk dalam yuk~~actually first time masuk dalam gua. cool babeh~~ngeee~~
Bila bongkar folder lappy. Jumpa pic masa pergi sem lepas-lepas. Cukuplah dua kali kita pergi Batu Caves kan kawan-kawan. hehehe. 
>_<

8 comments:

sab said...

hehe. sab mmg bukan stdnt sejati unikop pn. haha ;p

SweetSyaza said...

tak best melaka tak amek cuti thaipusam..huuu

♥KellY Eun♥ said...

@sab

Hehehe, mengaku eyh~~~~>_<

♥KellY Eun♥ said...

@SweetSyaza

Laaa,,cian syaza..kami cuti sehariiiiiii~~~~walaupun sehari tapi tetap bermakna,,kekekeke

BLOGGERSHARKIRA said...

wah, rajinnye jenjalan sana. i duk kl pun malas nk g.hehe

misshoho said...

yeahhh..muke bahagie dapat naek batu caves smpai abes,..hehe

♥KellY Eun♥ said...

@BLOGGERSHARKIRA

Yupe,rajin sebab dekat,jalan kaki pun boleh..keke..

♥KellY Eun♥ said...

@misshoho

eyh kak zun!! huhuhu,len kali kita cari tangga lain pulak tuk didaki kayh..hahahaha

Boucing Sky Blue Bow Tie Ribbon