Friday, October 14, 2011

SEPARUH JIWAKU MATI

Salam manis,

Saya melaporkan dari bumi Sabah. Frankly speaking, I'm dying because of this boredom. Ku rasakan diri ini hampir separuh gila dan juga separuh mati. Bukan ½ tapi rasanya ¾ gila. Keke.
Dijadikan cerita, 10hb depart from KL to KK. Transit from KK to LD by bus. So sampai rumah 11hb,sebelah petang. Seperti biasa setiap kali balik mesti ada cerita di sebalik kejadian, huhu biasa la tu. Tapi kali neyh bukan kejadian atas flight, tapi kejadian menyakitkan jiwa raga dalam bus, tu yang ta suka naik bas.grrr. 

Bukan mahu memburukkan sesiapa (iya ka tidak memburukkan neyh.aigooo), tapi kalau ada sesiapa yang ada tabiat begini kalau naik kenderaan awam, please I'm begging you, ubahlah tabiat tu. Saya bukannya baik pun, cuma ini untuk peringatan bersama k.
Arrived at the terminal around 7.15am. Thanks to abg Maly dan bakal akak ipar kerana sudi hantar pagi² lagi. Took my ticket (aunty already booked the ticket a week before) at the counter and directly went into the bus. Aunty booked seat no. 1 for me. Bila naik, ok ada orang pula di seat no 1 & 2.=_=. Sorang makcik and sorang pak cik (bukan pasangan suami isteri). I ask that guy "pakcik, tiket sy seat no 1,pakcik?". Then he mumbling², IDK what did he really said=_=. Then, the bus conductor came up and ask me to seat there,at seat no 1. Pak cik tu pun pindah la duduk di belakang. Sememangnya, ku mmg ta faham dorang cakap apa, sebab dorang cakap bahasa suluk maybe? Idk. 

So, half of the journey, duduk la bersama makcik tu. Yeah! Gembira dalam hati sbb ta payah duduk sebelah lelaki. Suddenly,dekat area Kundasang, ada lagi penumpang naik. Dalam 5 orang begitu. And I of the passangers tu, nenek tua.Nenek tu cakap tempat duduk dya kat tempat pakcik tadi, yang sebelum neyh duduk di seat saya.Mak cik tu tunjukkan la tiket dya, yes. Mmg di tempat pak cik tu. Then, suddenly that pakcik screaming loudly in the bus! Marah². Woaaaahh,,tekejut saya. Pakcik tu suruh nenek tua tu duduk di seat belakang sekali yang tade orang duduk. I was like, "hello ko la patutnya duduk belakang sekali!". Rasa nak jerit pula di telinga pakcik tu cakap begitu. Haizzz.tapi itu cuma di sudut hati.

Then,,mmg lama dorang perang² mulut. Conductor bus tu dah cakap kat pakcik tu, bagilah mak cik tu duk situ. Tapi pakcik tu membebel² then suddenly cakap nak duduk di tempat asal dya which is "my seat!". . Grrrr,,mendidih darah neyh dya jerit begitu! Hello saya dah seminggu lebih beli tiket neyh. Ko senang2 nak halau aku pula. Aishhh. 

Makcik sebelah saya tetiba bersuara, dya jerit dari depan cakap kat pakcik tu "naaa, kau duduk la di sini! Biar aku duduk di depan sekali (tempat conductor bus, dekat tangga bas tu)".
Whooooaaa, makin panas. Saya buat bodoh masa tu. Diam² di tempat duduk, buat² ta faham apa² (sebenarnya mmg ta faham pun dengan keadaan tu, ntah pa² ja la dorang begaduh). Then, makcik sebelah saya terus berdiri, pergi duduk di tempat conductor bas. Makcik tu cakap "bagus lagi aku duduk sini, suka lagi,selesa lagi.Nda la aku pening² nanti". Kekeke. Tergelak dengar makcik tu cakap begitu,dalam masa sama rasa bersalah juga dengan dya. Tapi takkan pula ku nak duduk dekat tangga tu? Menangis la jawabnya.T.T

So pakcik yang demand tu, datanglah duduk sebelah saya, nenek tu duduk la di seat dya. Haizzz, Tuhan ja tahu macam mana annoying nya tengok muka lelaki neyh. Saya mmg tunujukkan muka paling masam yang muka mahu minta pelempang dengan dya. grrr~~Ta habis lagi dengan kes tempat duduk, dya sambung lagi marah² di sebelah saya. Dah la menjerit², seriously mahu bagi pelempang 360km/h. Dya salahkan pula conductor bas. Paling ta boleh bla dya cakap "Ko jangan main dengan aku, ko x tau aku neyh siapa. Ko x tau aku kerja apa. Ko x tau aku boleh buat apa dengan kau ney. Lepas aku turun dari bas neyh, kamu x tau aku boleh buat apa dengan kamu. Silap hari bulan mati kamu neyh".. Ya Allah, ta kah sakit hati dengar dya cakap begitu. Ko kerja apa? Perdana Menteri? Ko siapa? Bomoh siam? . Haizzz, sebab hal kecil, hanya disebabkan tempat duduk pun sampai begitu sekali dendam mu?. Inikah manusia?. Fikirlah sendiri.

Dari apa yang saya faham dari explanation conductor bas tu, dya cakap saya dengan mak cik tadi yang duduk seblah saya, dua² dapat tiket seat no 1. Sebabnya, mak cik tu pergi beli tiket dari kawan dya, conductor bas lain yang kerja situ. So orang tu bagi tempat duduk suka hati. Dah clash dengan tiket saya. So sy x salah la kan, sy beli tiket legally. Di counter bus. Huh.
Yang si pakcik ni pula, beli tiket mmg di counter bas. Dapat tempat duduk 23. Tapi dya mahu juga tukar seat, nak seat no 2. Tak bagitau orang kat counter, pergi bincang dengan kwan dya, conductor bas. Tengok siapa yang sebenarnya susahkan siapa? Dya nak marah² dengan conductor yang dalam bas neyh kenapa? Mana la sama conductor. Haizzz, mau juga tukar² tempat duduk. Orang lain yang susah. 
(berapa banyak sudah ku mengeluh dalam entry neyh, aigooo~~)

Sudah la marah orang lain pula. Ta habis² betul la pakcik neyh. Dalam perjalanan tu, dya asyik marah² conductor bas, lepas tu bagi ugutan. Memang berpeluh² conductor bas tu takut, takut kena bomoh. Tapi dya x lawan pun. Diam jak. Mmg kesian. Ta habis dengan ugutan, dya pergi telefon kawan dya yang conductor bas yang bagi dya tukar temapt duduk. Membebel marah dalam telefon. Satu bas dengar. Dya cakap benda sama.pasal seat. Hello! Ko da dapat duduk kira ok la, sudah duduk, diam² sudahhhh~~. Neyh ungkit2 lagi. Macam budak kecik betul!

Lepas tu keluarkan kad dya bagi tunjuk dengan conductor bas. Dya cakap "ko tengok neyh. Ini kad ku. Aku neyh kerja tinggi bukan macam kau. Jadi jangan main² dengan aku". Grrr, rasa nak muntah juga di situ! Ku ingat menteri mana, padahal cuma pekerja kerajaaan biasa. Bangga diri melebih². Menteri pun ta belagak. Aishhh. Sakit jiwa kowt duduk sebelah dya. Sudah Sampai LD pun dya ugut lagi conductor bas tu.First time jumpa orang begitu. *sigh* (•͡˘˛˘ •͡) 

Ok tutup cerita pasal pak cik tu. Sakit jiwa teringat dya.
Beberapa hari d rumah, serius hampir mati kebosanan. Seperti biasa dari pagi sampai jam 7, ku akan bersendirian di rumah. Sangat sunyi. Rasa tinggal dalam dunia yang tiada manusia langsung. =_=. Adik kecil sekolah pagi petang, sekolah agama lagi kan. Adik yang sorang lagi baru habis PMR, jadi mula lah dya melaksanakan misi berjalan², sleep over di rumah causin². Seronok dya. Lagi² sekarang lappy tiada. Tu yang buat hampir mati kebosanan. Lappy tinggal di KK, acik pinjam sbb lappy dya tetiba rosak. Dan sesungguhnya, usb camera, charger camera dan usb bb tetinggal dalam beg lappy. Wuaaaa, sakit jiwa. 

Tu pun baru tadi adik balik, I asked him if I can borrow his notebook, dya kata nantiiiiii yaaaa~~awww. geramnya +_+. sabar ja la. Tgk tv pun bosan. Mahu keluar tapi tiada hala tuju. Takkan keluar sorang². Kawan² tiada cuti pula. Mahu duduk² di luar rumah, tapi sejak jalan depan tu jadi highway, selalu massive jam depan rumah dari petang sampai malam². Aish, segan la pula duduk di luar. Wuaaaa, seriously akan jadi gila x lama lagi! 

Anybody? Bagi cadangan? Ottokae, idk what should I do. T.T

Owh ya, saya da lepas speaking test MUET, boleh la tahan. Meet new friends. a lot of new friends.kekeke. Sebab ambil calon persendirian, saya campur dengan budak² form 6. Dorang serius peramah. Tade la rasa kekok. ada juga yang masih mengigati diriku. kekekeke. Ta sangka, balik sekolah ramai lagi yang tegur. awwww. famous la tewww. kekeke. Sebelum turn saya,semua budak² tu wish me luck! terasa diriku special la pula. puhahaha. Thanks kamu², nnt jumpa lagi ya! 

 pstttt,,Mr Shy Boy ada di sabah. kekeke.maksud saya ada di LD spesifiknya. kekeke. I met her sister 2 days ago, tapi malu la pula mahu tegur. kekeke. Mr Sgy boy pun ambil MUET juga nnati. good luck MR! ^-^. 

nota kaki busuk: saya x tahu apa akan jadi dengan entry ini. I'm blogging via mailblogger. Bila buka new post dari blogger.com , I can't see "compose" @ " edit html tag".grrr. Btw, thank you cynthia sebab sudi setting-kan acc blogger saya. Dya terbaca private blog saya. dalam tu banyak sebut pasal Mr Shy Boy. Gambar besar² lagi dalam entry. kekekeke. biarlah rahsia~~~

nota kaki busuk 2: orang tu kan, mentang² sudah tia bosan kan, sudah lupa dengan orang. wuaaaa. T.T

nota kaki busuk 3: berdoa lappy cepat sampai supaya dapat bloging dengan sempurna. noleh letak² gambar, tidak la buruk begini entry neyh. 

Take care! rindu saya tau! tau! tau!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

5 comments:

syAzAnA said...

sabar yer syggg! ^^

lia said...

lempang je pakcik uh sis ;D

karton vochelle said...
This comment has been removed by the author.
♥KellY Eun♥ said...

Syazana: sabar~~~~sabar~~~tq dear!

♥KellY Eun♥ said...

lia: hahah, ta berani , kang sis pula yg kena bomoh. wuaaaa.takut~~~~

Boucing Sky Blue Bow Tie Ribbon