Tuesday, June 25, 2013

PENGALAMAN DAN TIPS LULUS TEMUDUGA PENOLONG PEGAWAI PERUBATAN SPA8♥

Salam manis,

Straight to the point, hari ini sy berbesar hati mahu kongsi pengalaman interview SPA8 saya. Sharing is caring right?. Nak dijadikan cerita, masa saya dapat tawaran interview hari tu, punyalah bersusah payah cari maklumat dan persediaan interview, bila taip keyword menggunakan perkhidmatan pakcik google, kebanyakan tips standard yang sama diberikan. So, memandangkan sy sendiri sudah rasa pengalaman interview ni, rasanya tidak salah kiranya sy berkongsi. Untuk pengetahuan kamu, sudah dua kali sy pergi interview spa8, dan kali kedua baru sy berjaya. Alhamdullilah :) 

So pertama kali sy dapat panggilan interview masa bulan 10 tahun 2012 untuk kemasukan Jan 2013.
Tawaran yg saya dapat: Latihan penolong pegawai perubatan , penolong pegawai farmasi, makmal perubatan dan penolong pegawai kesihatan persekitaran. 
 Disebabkan itu pengalaman pertama interview, sy fokus dengan tips-tips dari internet. Contohnya, soalan-soalan standard ; "nama menteri, konsep1 malaysia, KKM, SPR, SPA..etc". Tapi bila datang interview satu soalan pun tidak ada ditnya tahu. grrr~~

Ini situasi masa interview yang pertama saya : 
Bila tiba giliran sy, jantung ni rasa macam mahu meletup. Sudah baca doa penenang hati sebelum masuk pun masih lagi rasa cuak teramat. Di dalam bilik interview ada dua orang penemuduga, yang perempuan pegawai SPA dan sorang lelaki tu penolong pegawai perubatan pangkat u32 (MA). Duduk ja terus dapat soalan bertubi-tubi.
MA: Ok, tengok dari borang kamu ni, kamu letak pilihan pertama Medical Assistant. Kenapa pilih Medical Assistant. Kenapa ta letak Pegawai Persekitaran atau Makmal Perubatan.
(disebakan soalan yang tiba-tiba tanpa perkenalkan diri, tetiba lidah ni rasa kelu. Lepas tarik nafas dalam-dalam baru jawab soalan dia)Me: Disebabkan sya diberi pilihan untuk memilih, saya letak MA pilihan pertama sebab minat saya lebih kepada MA dan saya yakin dengan kebolehan saya. Tapi, sekiranya jawatan lain yang diberi, sy tetap terima sebab semua jawatan ni masih dalam bidang yang sama.
MA: Ke kamu nak jadi doktor,tu yang pilih MA.
(omg ini soalan maut, terkesima sy. makan dalam sangat ayatnya. heks)Me: Tipu kalau sy kata tidak. Memang dari dulu mahu jadi doktor, tapi tidak cukup kelayakan, ta ada rezeki, kalau MA ni beri peluang untuk sy capai cita-cita, apa salahnya kalau sy mencuba.
MA: Kamu rasa kamu boleh?. Tuk pengetahuan kamu, kerja MA ni kerja berat, kebanyakan lelaki saja yang layak untuk MA.
Me: Saya boleh. (ok, jawapan x boleh bla, sebab terlalu blur). Pegawai SPA: Baiklah, boleh ceritakan latar belakang kamu.
Me: sy pun ceritalah latar belakang pendidikan..bla..bla.bla.
Pegawai SPA: OK, kalau kami hantar kamu kerja di pedalaman kamu rela?
Me: rela, lagipun sy lebih suka kalau dapat kerja di pedalaman, sebelum ni pun selalu datang pulau-pulau, pernah tinggal di kawasan kampung.
Pegawai SPA: Itu lain, bila dah kerja lain. Nanti kamu rasalah sendiri macamna.
MA: Cuba ceritakan pada saya tentang penyakit kolera.
Me: (OMG! kolera. otak blank setelah di pyscho habis-habisan). Sy pun ceritalah symptom-sympton dan cara prevent penyakit tu.
MA: Kalau kamu sudah jadi MA, lepas tu kamu di tugakan di klinik. Tiba-tiba satu hari ni, terlalu ramai pesakit datang mengadu sakit yang sama seperti muntah-muntah. Apa tindakan kamu.
Me: Sebagai MA, saya akan beri diagnosis awal, dan sekiranya symptom pesakit menunjukkan sakit ringan, saya akan rawat dan beri ubat. Tapi sekiranya kes berat, saya akan rujuk pesakit ke hospital besar kerana ia di luar bidang kuasa MA.
Pegawai SPA: Bagus, sekarang ceritakan saya tugas-tugas seorang MA.
Me: saya pun jawab menggunakan jawapan yang sudah dihafal dari laman web spa.(tugas-tugas setiap pekerjaan boleh cari di laman web spa8. boleh tekan link ni  : http://www.spa.gov.my/Portal/Deskripsi_Tugas 
MA: so, kalau saya tnya sekali lagi, kamu yakinkah kamu boleh jadi MA. Kalau kamu jadi MA ni, sampai bila-bila nama jawatan kamu Penolong Pegawai Perubatan. Naik pangkat macammana pun tetap juga tidak boleh jadi pegawai, sebab pegawai perubatan tu doktor. Tapi kalau kamu pilih jawatan pegawai persekitaran ni, kan nama tu 'pegawai'. Tak rasa rugi?
Me: (Tak tahu mahu jawab macamana lagi, sebab tiba-tiba rasa confius dan rasa down sebab di-pyscho oleh MA. Sy pun jawab pendek)" tidak kisah."
Pegawai SPA: Kerja MA ni kena kuat fizikal dan mental. Orang di luar sana kebanyakan ingat MA tu doktor sebab MA ni boleh rawat pesakit dan bagi ubat. Bila-bila masa kamu boleh kena maki, dimarah-marah oleh pesakit, kena tahan mental. Kamu rasa kamu boleh?
Me: Walaupun saya perempuan dan tidak sekuat kudrat lelaki, tapi saya yakin dengan kebolehan diri. saya boleh. (jawapan entah apa-apa)
MA: Baiklah, kita tengok macam mana ok. Kalau bukan MA, kami pertimbangkan untuk jawatan lain. terima kasih.

Saya keluar dari bilik temuduga tu rasa badan ni longlai semacam sebab kena pyscho habis-habis disebabkan diriku ini wanita yang mahu jadi MA. Dan malangnya, saya tidak dapat ketiga-tiga jawatan yang ditawarkan. sedih. Terus rasa down. Tidak ada semangat lagi mahu memohon balik. 

Tiba-tiba bulan April lepas, saya dapat email panggilan temuduga. Padahal saya ta ada memohon lagi atau kemas kini borang di portal SPA. Kali ini sy dapat hanya untuk satu jawatan, iaitu jawatan pebolong pegawai perubatan (MA). terus diri ni bersemangat semula. Rasa lebih confident sebab cuma dapat satu jawatan. So bila di temuduga tidak perlu susah-susah di pyscho sebab pilih jawatan itu ini. 

Satu benda penting yang kena alert ialah pemakaian. bila kali kedua datang interview ni baru saya tahu tentang etika pakaian interview. Masa interview kali pertama saya pakai baju kurung kuning, shawl dan flat shoes. Itu kesalahan awal saya. Awal-awal lagi kena tolak markah.

Seeloknya pakai baju kurung yang ta terlalu menyerlah warnya. Bagi lelaki, pakai kemeja, tali leher, seluar slck hitam.kemas. jangan sesekali datang pakai jeans dengan t-shirt pula tau. Kali kedua saya datang interview saya pakai baju kurung putih kelabu dan tudung bawal. Ingat jangan sesekali pakai shawl/pashmina segala.! itu bukan tudung formal. Dan kasut... pakai kasut tertutup yang bertumit setengah inci,kalau boleh warna hitam.
Pakaian kita beri first impression sama ada baik/buruk tau. So, hati-hati pilih pakaian untuk temuduga spa/kerajaan. :) 

Malam tu juga saya buat persediaan awal sebab ada 15 hari lagi sebelum temuduga. semangat kan? kekeke. Kali ni saya guna instict sendiri untuk meramal soalan interview. Satu tips, jangan jadi macam sy yang berharap dengan tips-tips soalan standard di internet. Sebabnya, mostly, penemuduga sudah agak kita akan hafal jawapan-jawapan untuk soalan standard macam nama-nama menteri, slogan dan semua-semua tu. Tu yang dorang akan pyscho kita dan tanya soalan random ikut suka hati dorang. hek! 

So ini tajuk-tajuk yang saya beri tumpuan untuk jawatan Penolong Pegawai Perubatan ( Medical Assistant)
  • Jenis-jenis penyakit berjangkit (penyebab, contoh-contoh penyakit, cara mengatasi dan ubat) 
  • 10 penyakit utama di Malaysia (Sakit jantung,obesiti, Influenza A, Talesemia, kencing manis, Batuk kering, HIV/Aids, Kanser, Demam denggi, hypertensi). Cubalah hafal penyebab penyakit, faktor bawaan dan cara mengatasi. 
  • Organ-organ manusia
Selebihnya sy sediakan diri dengan soalan-soalan standard
  • Latar belakang
  • Buat apa sebelum ni
  • Tugas-tugas MA
  • Risiko bekerja sebagai MA
  • Tempat kerja MA
  • Pakaian seragam MA untuk lelaki dan perempuan
  • Slogan KKM
  • Nama-nama menteri
  • Cara mencuci tangan dengan betul
  • Pola pemakanan
  • Kadar normal darah, nadi dan tekanan jantung
So dijadikan cerita 10 April saya interview di pusat interview SPA di Tawau. Pa saya hantar ke sana sehari sebelumnya dan menginap di hotel. Sambil-sambil sendirian di hotel tulah sy gunakan sebaiknya untuk berlatih lisan depan cermin supaya esok pagi saya tak rasa takut macam interview kali pertama. Sy buat berulang kali. Bagi yang islam, buat lah solat sunat. 

Esok paginya sy naik teksi ke pusat temuduga sekitar jam 7.15am. Berdiri di luar pintu dalam 5 minit begitu. Ingatkan masih awal. Tetiba ada pegawai SPA suruh masuk, bila masuk, bilik peperiksaaan sudah penuh dengan calon-calon temuduga. Ish, rasa mahu gugur jantung ni, sebab dorang dah start jawab soalan bertulis. 

Pegawai SPA tu bagi tips supaya jawab bahagian sahsiah sebanyak 227 soalan tu dengan baik. Walaupun cuma soalan ya atau tidak. Soalan bahagian sahsiah ni yang melayakkan kita lulus atau tidak temuduga ni. So jangan main hentam jawab soalan sahsiah diri. tricknya, setiap soalan tu akan diulang dalam bentuk soalan yang berlainan. Contohnya, soalan 5 "anda boleh menyanyi?", kamu jawab 'ya'. lepas tu soalan 25 " anda minat menyanyi?". kamu jawab 'tidak'. kan dah pelik. So, jawablah dengan sebaiknya. Ingat setiap soalan yang berulang, pastikan jawapan kamu sama.
Tapi sebenarnya, bila saya analisis la kan, heee, satu jak sebenarnya trick jawab soalan objektif 227 soalan sahsiah diri tu.
Yang paling penting, cuma jawab 'ya' untuk soalan berkaitan sains. Janganlah jawab 'ya' untuk soalan yang berkaitan seni.Sebab dorang mahu tengok minat kamu lebih kearah sains dan perubatan. :) 

Bila sudah urus dokumen semua, kami pun tunggu giliran dipanggil. saya orang keenam. Sambil menunggu tu, dengarlah cerita-cerita pengalaman orang yang pernah datang interview. Ada yang result straight A, 9/10 A. tapi sudah kali keempat datang interview. Saya habiskan masa menunggu baca nota kecil yang sy sediakan. tidak kisahlah orang mahu cakap belagak membaca ka, yang penting diri sendiri. jangan pedulikan pandangan orang. Bacalah selagi boleh. bila tiba giliran, cuba bertenang. Sambil saya baca-baca nota, ada dua orang adik yang muda setahun dari saya tegur, minta berkongsi nota sebab dorang dua first time datang interview n ta prepare apa-apa. so saya bagi mereka berdua baca nota dari buku dan sy teruskan baca nota kecil di tangan. Jangalah kedekut untuk berkongsi kalau ada yang minta untuk berkongsi, mana tahu bila kita tolong dorang Allah tolong kita pula kan. 

Bila tiba giliran saya, sy mulakan dengan kaki kanan dan ketuk pintu, bila tengok penemuduga, dua-dua lelaki, dua-dua Medical Assitant pangkat U32/U41 seragam hijau, sorang cina dan sorang india. Terus sy ucap "good morning". Ingat, Bila mereka benarkan duduk, baru duduk. 
MA 1: Good morning,mind to introduce yourself.
Me: sy speaking dengan lancarnya sebab sudah agak mesti dorang akan suruh speaking sebab dua-dua bukan melayu.
MA 2: Nice! So kita teruskan dengan bahasa melayu pula, boleh? (sambil senyum-senyum). So, kamu memohon untuk medical assistant, boleh terangkan siapa sebenarnya MA, tugas-tugas MA dan bidang kuasa MA? 
me: jawab dengan jayanya sebab sebelum ni pernah ditnya soalan yang sama. Hafal siap-siap tau. deskrepsi tugas tu ada dalam lama web spa.
MA1: Pada pendapat kamu, apa yang boleh dikatakan tentang badan sihat? orang kata, bila bersenam selalu, badan sihat. bagi kamu?
Me: (terus teringat yang saya ada simpan nota tentang nutrisi dan pemakanan) Bagi saya, badan yang sihat dimulakan dengan pola pemakanan yang sihat. Pola pemakanan inilah yang menjadi faktor utama kesihatan seseorang. Sebabnya, kebanyakan penyakit bermula dengan pemakanan. (sya pun cerita pasal obesiti..bla.bla.bla) kadang-kadang ada juga yang menjaga pola pemakan, tetapi dengan cara yang salah yang akan menyebakan penyakit. contohnya cara diet yang salah. (cerita pula pasal breakfast, makan malam diet semuanya tu). Senaman pun penting, macam saya, saya selalu amalkan sit-up sebab saya takut perut buncit.
MA1: Alamak! ini macam memerli ni. tengok kami dua ni, dua-dua perut buncit. (dua-dua gelak habis-habis)Me: Maaf tuan. sy ta sengaja, bukan mahu memerli, cuma saya kan perempuan, so agak berjaga.
MA2: tak apa, kami faham. boleh gurau-gurau. 
MA1: Ok, tadi dah tanya soalan yang ringan-ringan sekarang kalau sy tanya soalan yang lebih spesifik dan susah sikit boleh? 
me: Boleh tuan.
MA1: ceritakan saya tentang jantung dan proses yang dijalankan jantung,
Me: ceritakan dengan bersungguh-sungguh sebab sudah hafal.
MA2: bagus, nampak kamu bersedia ni. Boleh ceritakan organ lain manusia
Me: (rasa mahu menangis sebab sudah prepare awal-awal). Sy pun senarai semua organ-organ dalaman.
MA1: Ok, tadi ada sebut kidney kan? Ceritakan pula apa proses yang dijalankan oleh kidney.
Me: Tercengang seketika sebab otak sudah kepu. Bila ingat-ingat balik, sy pun ceritakan la pasal kidney.
MA2: eyh salah tu. terbalik sudah proses kamu ni. 
Me: maaf tuan, dulu sy belajar semua dalam bahasa inggeris, bila cerita dalam bahasa melayu, susah sikit. saya cerita balik boleh?
MA1: (gelak lagi) . faham-faham. kami dulu belajar Bahasa melayu. kalau susah boleh cerita dalam bahasa inggeris. 
Me: sy pun explain term-term dalam bahasa inggeris sebab xmahu tersalah-salah lagi.
MA2: Ok soalan seterusnya, kamu pernah nampak MA? boleh bagitahu pakaian seragam MA.
Me: Pakaian MA berlainan warna mengikut pangkat. Kalau U29 (macam ni~~~macam ni, saya pun cerita semuanya), perempuan macam ni....lelaki macam ni. [Ok, untuk yang tidak tahu, pakaian seragam untuk student perempuan ma : baju uniform putih lengan panjang|seluar slack hitam|tudung putih|kasut kulit hitam|. Untuk student lelaki MA: |baju uniform putih lengan pendek| seluar slck hitam|kasut kulit hitam.|  Untuk MA pangkat u29 : perempuan dan lelaki sama baju uniform macam student MA. Bagi MA pangkat u32: |baju uniform warna hijau|seluar slack hitam|. 
MA1: Macam selalu nampak saja ni. So, di mana MA ni bertugas. 
Me: unit kecemasan....othopedik...male surgical wad, female surgical wad.,errr....errr...
MA2: lagi?
Me: (sumpah saya xingat nama-nama unit lain di hospital, terus senyum tersengih-sengih)MA1: Ok, cukuplah dua tu. (gelak lagi) MA2: Baiklah, cukuplah sampai di sini, ada apa-apa kamu mahu tanya?
Me: terima kasih tuan. Saya tidak ada soalan, tapi saya ada sesuatu yang mahu cakap.
MA1: boleh..boleh..
Me: Saya harap, sebab saya perempuan saya tidak dipandang rendah. Sebab walaupun saya perempuan saya yakin saya boleh beri tenaga yang sama dan kerja setanding lelaki.
MA2: eyh...tidak~~tidak~~kami tidak beza-bezakan lelaki perempuan. Semua pun ada peluang. jangan risau. 
So, begitulah keadaan sebenar sesi temuduga saya. Seronok sebab semua berjalan lancar. walau ada yang sy tergagap-gagap,lupa-lupa ingat, tapi semuanya baik-baik berbanding interview pertama. Konklusinya, sebelum datang interview kena yakin diri dan prepare 100%. Jangan ingat di dalam tu macam makan kacang. Kalau kita betul-betul mahu, insyaallah kalau diizinkan, pasti dapat. Banyakkan berdoa. 
Alhamdullillah Julai ni saya lapor diri.
bermula-lah kisah sebagai pelatih MA. Walaupun sy tidak sambung degree macam kawan-kawan yang lain. Sy percaya rezeki. Walaupun saya mula dari bawah, insyaallah, tamat latihan terus dapat jawatan tetap dan berkhidmat sebagai MA yang bertauliah. Lagipun, bila dapat spa8 ni rasa masa depan tu sudah terjamin. Tidak perlu risau pasal pinjaman. Semuanya kerajaan tanggung. Semuanya free. Kalau sy sambung degree, belum tentu dapat kerja tingi-tinggi. So, saya prefer untuk jadi Medical Asistant. Lepas tamat latihan, kerja setahun dengan kerajaan, lepas tu boleh sambung degree. Bila-bila masa pun boleh. Yang penting peluang pekerjaan tu sudah ditangan untuk masa depan yang terjamin. InsyaAllah. :) 

Good Luck bagi yang akan menghadiri interview MA. Buat elok-elok! Fighting!

p/s: Ini entry paling panjang tanpa gambar sy pernah publish. ini sungguh skema!! hul~~ >_<

203 comments:

1 – 200 of 203   Newer›   Newest»
Budak Giler Cadbury said...

takpe tak sambing degree pon kerja government ni dah terjamin utk masa depan :) gudluck ye

Ann Hafiena said...

wa.tahniah..i.allah minggu depan ada i.view tapi bukan jawatan ni la..cari pengalaman org lain..doakan saya..

Ann Hafiena said...

wa.tahniah..i.allah minggu depan ada i.view tapi bukan jawatan ni la..cari pengalaman org lain..doakan saya..

Ann Hafiena said...

wa.tahniah..i.allah minggu depan ada i.view tapi bukan jawatan ni la..cari pengalaman org lain..doakan saya..

Kelly Polaris said...

@Ann Hafiena Good luck on ur interview, do ur best. insyaAllah dpt tu. Fighting~~<3

M Anis Ridhwan Anis Rozidi said...

salam....say pon dapat kali kedua temuduga spa nie untuk jawatan MA jugak... tp sy budak akaun n sebelum nie memang sy budak sains boleh bg tips tak sikit mcm mne nk jawab kalau dia tanye kenape mintak jawatan nie n knapa x teruskan jew dengan akaun...plisss.....n temuduga tue pada 30/4/2014...n sekarang saya final exam kat matrik nie........huhuhu

M Anis Ridhwan Anis Rozidi said...

salam.....taniah untuk jawatan tue...saya pon dapat untuk jawatan ni n untuk kali kedua sy akn pergi interview nie... perasaan takut tue adew....tp sy budak akaun dkt matrik pahang.. so boleh bg tips x mcm mne nak jawab kalau die tanye kenapew x teruskan jew dgn akaun n kenapew pilih jawatan ni...n sekarang sy tgh final exam dekat matrik nie....stress tuhan jew yg tahu...huhuh......so mintak tolong bg pendapat.....terima kasih..

Kelly Polaris said...

@M Anis Ridhwan Anis Rozidi Waalaikumsalam, fyi, batch sy sekarang ramai yg bukan aliran sains, ada budak acc dn sastera juga. n ramai yang dari matriks n form 6, dorang dapat interview pun dorang belum habis study. mostly, kena ckp je xda buat apa2,mmg beria tunggu spa8, tgh tolong family urus bisnes ke,xyah gitau tgh study, sbb mostly mmg xkan dapat peluang sbb dorang akan bgi awak habiskan study. hehe, :) btw, good luck 4 ur interview, do ur best,fighting~~^^

Anonymous said...

bestnyer happy for u.. i br abiz degree tp xde keje lg.. ni tgh isi borg utk jwtn penolong kesihatan persekitaran. xtau la diorg nk ke amek budak freshie? n i punye degree pun bkn dlmtbidang kesihatan. tawakal sajalah

Anonymous said...

Nak mohon spa8 ni kne amek diploma med assistant dlu kan?ke tak payah pun boleh? And kne pointer brpe nak dpt?

Kelly Polaris said...

@Anonymous InsyaAllah, kalau ada rezeki, good luck :)

Kelly Polaris said...

@Anonymous Na jadi MA kena ada dip pembantu perubatan..Kecuali special case mcm lecture2 kami, ada yg dri matrix, dorang ambil degree bahagian emergency,,then dpt masuk kerja jadi MA. Tapi kalau untuk latihan separa perubatan yg KKM tawarkan ni, latihan ni untuk dptkan diploma PPP. so, bila masuk ni, kena start dari 0. Ada dip lain pun x guna, sebab x sama apa yg kita belajar. Fyi, dalam kelas kami skrg pun ramai yg sudah ada deg, ada diploma, tapi bila masuk sini, everything is new, u have to start from the bottom. Ta salah pun ada double dip kan? :)

Ayuni Sara said...

untung yg dpt spa8 ni kan...tahniah ya kely

Anonymous said...

Hye akak :) Nak tanya, bolehkah selepas tamat sahaja latihan pembantu perubatan ni pada peringkat diploma, boleh terus sambung degree untuk naikkan pangkat? Ataupun perlu kerja dulu beberapa tahun baru boleh sambung belajar?

Anonymous said...

Hye akak :) Nak tanya, bolehkah selepas tamat sahaja latihan pembantu perubatan ni pada peringkat diploma, boleh terus sambung degree untuk naikkan pangkat? Ataupun perlu kerja dulu beberapa tahun baru boleh sambung belajar?

Anonymous said...

Terima kasih... perkongsian yang sangat membantu kpd bakal-bakal calon yang akan hadiri temuduga separa perubatan.

Kelly Polaris said...

Sama2, kasih diterima ^^,,moga dapat membntu walaupun sikit :)

Kelly Polaris said...

Hye :), bgini, mcm yg kami kena inform oleh pengajar2 kami la kan, bila habis latihan ni, sebaiknya kita ambil post basic untuk kepakaran bidang kita, kalau mahu smbung degree terus boleh, cuma kita ada 2 pilihan bila sambung degree ni. Sebb latihan ni kan program kementerian, so bila dpt bljr free ni, kita mcm ada contract la dgn kkm, kita kena kerja dulu dlm 2-3 tahun begitu. So, kalau mau sambung degree, 1) sambung degree masa kerja tanggung sendiri, gaji kita x jalan. 2) dapatkan result gempak , pointer 3.8-4.0 masa latihan, kita ditanggung perbelanjaan untk sambung degree. gaji pun jalan.. so, bagi sy la kan, lebih baik tamat jak latihan ppp ni, sah jawatan terus ambil post basic, so kita ada kepakaran sudah, kita pergi mana2 pun, dorang mmg pentingkan kita sbb kita ada kepakaran dlm bidang yg kita pilih, then berapa tahun lepas tu kita sambung degree la,,tpi yg paling penting, kena jaga result masa latihan. Kalau result tidak sampai 3.2 pointer, kita TIDAK AKAN DAPAT PELUANG sambung degree lepas latihan. K. Harap dapat membantu...heHE :)

Kelly Polaris said...

Thank you yuni, Kira nya mmg bgitu la, sngt untung sbb terpilih antara yg beribu yg memohon kan, so mmg kena appreciate peluang ni. :)

Anonymous said...

hai, currently skg sya sedang belajar kt ipts tahun ke-2,. bulan 10 ne sy ada temuduga so perlukah sya menamatkan pengajian sya skg dan pergi temuduga tu??? please, confuse sgt2x..

didy said...

hai kak, sy nk tanye sikit ne. 19hb. ogos ne sy intrviu spa tapi skg sy still study. so, perlu tak sy bgtahu yg saya masih study kt pnemuduga sbb dgr kata mreka lebih galakkan kita teruskan study, tu pasal x lulus tmuduga. tapi kalau x bagitahu nanti kantoi pla, takut laa. stress dah pikir pasal benda ne. please kak, tlong bagi cadangan.

Anonymous said...

nak tya.. sm tak soalan iv untuk penolong pegawai farmasi dengan nurse.. ada tak tips untuk soalan jwtan ne.. huhu

Lady bird said...

Do we need to bring along resume?

Anonymous said...

salam..saya tengah study degree..tak lama lagi akan pergi interview..perlu ke saya beritahu tgh sambung degree sbb takut mereka tolak sbb tgh study...doakan rezeki saya lulus interview ya..terima kasih =)

Kelly Polaris said...

@Anonymous Hai, congrats sbb dapat panggilan temuduga tu :). Kalau pendapat sy, n ikut pengalaman sy dan kawan2 la kan, sy AKAN PERGI temuduga. Pertama, tidak semestinya kamu pergi temuduga kamu terus kena berhenti pengajian. Sebabnya kita tidak boleh terlalu yakin terus akan dapat temuduga tu. So, kita kena buat back-up plan. 2) Bagi sy, kalau sy di tempat kamu, just in case sy pergi temuduga, dan lepas tu lulus temuduga, sy akan fikir masak2, fikir dalam2 mana yang paling baik untuk masa depan. Nasihat sy, kamu kena pertimbangkan samaada kos yang kamu ambil sekarang di ipts boleh bawa kamu lebih jauh. adakah peluang kerja dengan result yang kamu ada sekarang? kamu mmg betul2 berminat dgn kos kamu skrg?...kalau kamu lulus temuduga, patutkah kamu ambil tawaran, kamu kena tau, program yg kerajaan tawarkan ni mmg banyak kelebihan. bila kamu dpt belajar di sini kamu ditanggung sepenuhnya. bulan2 dapat gaji macam orang bekerja.tapi syaratnya, kamu kena beajar elok2, patuhi semua peraturan yang sngt2 ketat contohnya bukan mcm zaman ipts yang kita boleh sesuka hati tak datang kelas, di sini, setiap hari kena datang kelas. wajib. tidak datang sehari kamu boleh dibuang dari program. tapi, bila kamu buat elok2, dapat pointer bagus, kamu mmg sudah dibagi peluang pekerjaan. mmg masa depan cerah orang kata bila masuk program ni. So, kamu kena fikir mana yang baik untuk masa depan. bgi sy, kamu try dulu, pergi interview. sekurangnya kamu ada pengalaman pergi interview. Kamu x rugi apa2 pun :).

Kelly Polaris said...

@didy hai didy? ogos? eyh dah lepas..hehe. maksud kamu october ni eyh? xpayah stress2. selalunya mmg orang cakap xde buat apa, x sambung study, cuma duk rumah. sbb nanti dia tak tanya banyak, x psyho2. kalau kamu nak jujur, bagitahu yang kamu tgh sambung study pun xpa. kena percaya dengan rezeki. kalau dia tnya "kalau skrg tgh study, kenapa dtg temuduga spa n?". kamu jawablah yang dari dulu kamu memang tunggu peluang panggilan daripada spa8, tapi sbb peluang belum ada, tu yang kamu sambung study dulu". kena yakin kalau jawab soalan2 dorang. mostly batch akak skrg ramai yang sebelum dapat program spa ni, tgh sambung study di matrix/ipta/ipts. ada yg jawab jujur, ada yg jawab duk rumah je. tapi dapat jugak. apa pun tu rezeki kita kan, yg penting kena pandai menjawab soalan2 psyho tu. hehe:) Good luck! <3

Kelly Polaris said...

@Lady bird no need. nanti bila interview dorang akan bagi borang yang perlu diisi mcm bentuk resume sebelum masuk bilik temuduga. yang penting bawa gambar, keputusan2 spm atau kelulusan lain n sijil2. tapi sy xtau konsep yang terbaru ni. dia ada bagi kamu checklist kan apa2 yang patut dibawa. boleh check dr email @ surat panggilan temuduga ya :) good luck :)

Kelly Polaris said...

@Anonymous hai, sorry sy tak berapa tahu kalau interview selain jwtn penolong peg. perubatan. Tapi rasanya, soalan2 dorang hampir sama sebab masih dalam bidang yang sama terutama nursing. kalau nursing msti soalan2 dia tntg penjagaan kejururawatan. pasal teknik2 asepsis di wad. mcm tu la. kalau faramasi, kamu kena tahu basic2 ubat yang selalu di guna. cnth : "kalau demam bagi ubat apa?. Paracetamol. dos ubat untuk dewasa bearapa? (500-1000mg) dos untuk kanak?. (125-250mg)...macam tu la rasanya..mmg banyak pasal kumpulan2 ubat rasanya..hehe. sy pun xtahu sangat.sorry~~

Kelly Polaris said...

@Anonymous waalaikumsalam, pasal kena bagi tahu ke tidak, sy ada jawab soalan2 sebelum ni. harap dapat membantu :). Btw, kena percaya dengan rezeki. Good luck and all the best ! <3 ^^

Lady bird said...

how about sijil kegiatan luar? Nak bawa skali ker sijil skola rendah? Bit confused..

Lady bird said...

waktu awak interview dulu camner pandangan awak thdp spa? Adekah mrk cuma nak ambil calon yg sangat aktif dlm penglibatan kokurikulum?

Kelly Polaris said...

Sijil sekolah rendah tu x perlu. Bawa yg dari sekolah menengah. Sbb untuk program ni dia cuma tgk keputusan spm. :) so, aktiviti masa sekolah menengah jak yg patut dibawa.

Kelly Polaris said...

Actually, kokum tu x penting sngt. Dorang lebih tengok sejauh mana pengetahuan kamu dalam bidang separa perubatan ni. Respon kamu kalau dia tnya soalan2 yg berkaitan dgn kes kecemasan atau penyakit2. Dia cuma belek2 sijil, tgk result spm, n selebihnya semua tanya pasal yg berkaitan perubatan. Rasanya, aktif kokum mcm mana pun, kalau xdapat menjawab soalan dorang, susah jugak mahu lepas. Paling penting, dorang mahu tengok kesungguhan kamu untuk betul2 lulus interview. Dorang punya first impression thadap kamu dari kamu masuk pintu lagi. N cara kamu jawab, blur2 atau yakin. Sijil2 semua tu cuma sampingan. :)

Lady bird said...

oh camtu.. salinan2 ic n others tu pula? Nak kena cop sah oleh jabatan trtntu atau tak pyh pun takper ker? :-) lot of questions

Anonymous said...

Salam akak :-) , next week ada tmuduga bg jwtan pnlong pgwai psktaran ne , ble akak bg tips tak ?

ismail ahmad said...

banyak part yang spa pandang rasanya.. Bergantung pada panel.. Kalau panel pun lebih kurang aje..susah juga tu

Anonymous said...

tyou atas tips2 yg diberi. :) may Allah bless you dan berjaya dunia dan akhirat. ^^ Aamiin ~~

Anonymous said...

tyou atas tips2 yg diberi. May Allah bless you and berjaya dunia akhirat. ^^ Aamiin ~

Anonymous said...

@Kelly Polaris Akak, ada nak tanya, adakah menjadi seorang pembantu pegawai perubatan perlu tergolong dalam aliran sains masa SPM dulu ? sebab Akak, saya tergolong dalam golongan aliran sastera. macam mana ??

Anonymous said...

salam...sy nk tanya klau lah penemuduga spa tnya ad smbung kt mana2 x?..cth,kalu sya ckp xda smbung mna2 pdahal sy skang pelajar uni...dorang bleh detect x?

shafenah said...

thanks for the share=)

Anonymous said...

Akak... saya dpat iv utk nurse and MA. Penemuduga tu mmg akan tanya dua2 ke? ataupun dia suruh kita pilih satu? sbb sy fokus buat research pasal MA je. Harap sgt akak dapat tolong.

eirasyaeira eira said...

Pening nye bile de 7 jawatan nk kene study

Anonymous said...

Stress la de 7 jawatan nk study

Anonymous said...

salam.. hai sis.. saya baru dapat tawaran nak pegi interview spa ni.. saya nak tanya pasal pemakaian.. kasut kena pakai fully black ke?? pasal warna baju terang tak terang tu boleh detail tak?? tq

noraini sylvester said...

aslmualaikum .. 29oct2014 sy kene interview. nevesnya :'( risau sgt sbb baru 3hari sy study . sy dpt twaran mcm akak n jururawat . bg lah tips amcm nak lalui nih luse dah interview :'(

Asyraf Abdrahman said...

assalammualaikum, boleh saya tanye.. saya ada temuduga 2/11/2014 latihan penolong pegawai kesihatan persekitaran.. masa spm saya blajr bahagian yang bertentangan (mekanikal) n then spm saya hanya ade subject sains je.. bio,fizik n seumpamanya saya xamik.. sebab mekanikal...jadi peluang saya adkah agak susah ? boleh bagi pendapat

Asyraf Abdrahman said...

assalammualaikum,,boleh saya bertnye. saya bahagian mekanikal n satu2nye subject sains yang saya ade hanye sains am,, bio fizik kmia n lain2 saya xde.. sebab saya beljar di sekolah teknik.. jadi saya nak tanye.. time interview nnti pegawai ade buat perbandingan atau soalan2 maut x? boleh bagi pendapat

Fahmi Azri said...

Info yg berguna....ketar otak dn lutut saya...next week interview MA...btw,terima Kasih sbb kongsi cerita...

Anonymous said...

salam. boleh bagitahu tak macamana rutin harian disana? i mean class start pukul berapa sampai pukul berapa? And hari hari kena pakai baju seragam or certain day je? Thanks! <3

nurul shahhizan said...

Adakah dorg akan tgk BMI kita time interview

Kelly Polaris said...

Salam :). Di sini setiap hari kena pakai uniform lengkap. Certain day pakai baju t-shirt kolej hanya untuk latihan prosedur dan amali. kelas start pukul 8am.habis pukul 5.. kiranya kita ni office hour. Elaun gaji rm830. yg dibagi tu kira macm kita dibayar untuk jam belajar. Hehe. Setiap hari wajib datang kelas. Ponteng sehari tanpa surat cuti sakit kena lampiran A. 3 lampiran A sepanjang 3tahun. Dibuang dari program. Cuti sakit lebih 7 hari sepanjang 3 tahun diturunkan semester. So mmg sangat2 ketat, bkn mcm zaman ipta/ipts. Tapi bila sdh biasa. Semuanya ok jer...^^…dan 1 lagi. Kalau student MA, kami cuma belajar di kelas 3 semester, baki 3 semester kami posting sdh d hospital2/klinik. Berbeza dgn student nursing. Sepanjng 6 semester dorang ada belajar di kelas, tapi dalam sebulan banyak masa praktikal di hospital berbanding d kelas. :).hrap dpat membantu...

Kelly Polaris said...

Hi, sy x pasti pula pasal bmi. Tpi mgkin dorang tgk ikut kesesuaian jawatan kamu. No offence ya, tapi x semestinya dorang ambil yg kurus2 ja,, ramai juga yg gebu2 dpt program ni. So, jgn fikirkan sgt pasal bmi ya. Yg pntg confident! ^^ ..

Kelly Polaris said...

Wc. Wish u all the best! Good luck ^^

Kelly Polaris said...

Salam, . Kamu sdh pergi interview? sorry lmbt reply. Busy dgn exam. Btw, dorang x kisah pun kalau kamu dari aliran yg bukan pure sains, sbb mmg ramai yg dr aliran lain dpt program ni. Tidak semestinya kamu dr aliran sains. Lagipun masa jawab soalan online baru2 ni mustahil kamu x dpt jawab, kalau x dpt jawab mcm mana boleh dpt interview ni kan. So, dorang xkan persoalkan pasal aliran yg kamu ambil di sekolah dulu. Don't worry soalan mostly pengetahuan am. Xkan dintanya yg advance. Yg advance bila dah dapat tawaran kemasukan program baru kamu belajar. :) good luck!

Anonymous said...

Hari hari pakai uniform? So u ada berapa pasang uniform hihihi. Mind if im asking tudung masuk dalam baju ke?
Oh and kan class from 8-5pm tu, kalau lecturer cancel ke apa macamana? Memang situation dia dah tak macam ipta ipts kan. So, memang no gap lah kan aih sedihnya.
Btw thanks a lot ya <3

Kelly Polaris said...

@Anonymous a'ah hari-hari pakai, hehe, skrg ni ada 4..nnt mahu jahit lagi sbb baru dpt kain. kalau lec x masuk, xboleh pergi mana2, stay dlm kelas. tetap juga balik pkl 5. a'ah. lec selalu ckp. "mahu keluar,potong gaji!"..haha. mmg mcm no life, bila balik dah penat. weekends je la dapat berjimba. >_< .tu pun kalau xda kelas weekend. kadang ada jugak. T_T".

Kelly Polaris said...

@eirasyaeira eira hai, kalau dapat 7 jawatan mcm tu untuk interview, just pilih 1 jawatan yg kamu betul2 minat. sbb masa interview, dorang akan tanya "so, kamu pilih jawatan mana". bila kamu dah ckp pasal jawatan yang kamu minat. dia cuma akan tanya pasal jawatan yg kamu pilih. no worries. :)

Anonymous said...

Er....tudung masuk dalam baju ye?

Kelly Polaris said...

@Anonymous yupe tudung wajib masuk dalam supaya kemas. cuma, lepas habis class atau keluar kawasan kolej baru kami selalu keluarkan tudung.,,hehe >_<

mawar said...

salam kak, mo tanya ba.. kalau sudah lepas temuduga tu, apa persiapan yang kita mau buat? maksud saya apa yang kita kena prepare sebelum mau masuk kskb tu. thanks kak >.<

mawar said...

salam kak, mo tanya ba. lepas kita sudah lulus interview tu kan. apa persediaan yang kita mau buat untuk masuk kskb. lagi satu medical check up yang kita kena buat tu kita boleh buat sendiri di mana2 atau memang kena buat dengan diorang?

Kelly Polaris said...

@mawar Waalaikumsalam. kalau sudah lulus temuduga. nanti dorang akan hantar surat. and suruh download semua dokumen2 dari lama web yang wajib dibawa nanti. don't worry semua dorang akan terangkan 1 persatu pasal dokumen2. and 1 minggu sebelum masuk, dorang akan call/mesej, panggil untuk datang taklimat di daerah terdekat. masa tu setiap benda dorang akan terangkan. so kamu tiada la blur2. medical check up memang wajib buat. lagi baik buat sendiri awal2 sebelum mendaftar. saya dulu, saya buat di kolej sebab lewat dapat panggilan. tapi memang sibuk. so, kalau dapat panggilan lulus temuduga awal2..urusla semua dokumen awal2. :). sudah dapat temuduga ka? congratulations ^^ <3

ely said...

As salam akak,kalaw ma nak sambung study bole sampai phD?contoh pengkhususan

Anonymous said...

Salam, nak tanya, kalau ambik MA dekat kolej sains kesihatan..boleh tak terus sambung degree dalam bidang kesihatan yang lain? maksud saya tak berkerja, hbis diploma terus sambung degree. thank you :D

Anonymous said...

salam..mahu tanya kalo dapat MA ni, kampus dia dekat mana untuk kota kinabalu punya?

Kelly Polaris said...

@Anonymous waalaikumsalam, dapat di KK kah? wee~~congrats btw, nanti jumpa kakak senior ni tegur2lah ya. boleh kakak ni bagi soalan2 exam & nota2 nnti..haha..btw, kalau di KK, kolej utama di Bukit Padang.Tapi sampai hari ni, student MA, di Queen Elizabeth 1 (KSKB cawangan).ada bangunan di atas situ.Cuma student nursing di kolej utama bukit padang. student ma kena naik bas pergi kelas setiap hari. Tapi, baru2, last cuti baru2 ni la kan(30/10/14) dengar2 semua student MA akan dipindahkan pergi kolej utama sudah di bukit padang. ta tahu kalau confirm sudah. kami sendiri pun ta pasti lagi. sebab tgh tunggu pengumuman pengarah, tengoklah mcm mana lepas cuti semester ni. :)

Anonymous said...

kak mesti kerja selama 5 tahun dulu ka baru bole dapat sambung degree?

Anonymous said...

assalamualaikum kak,boleh tlg jelaskan lebih lanjut tak tentang borang akuan sumpah? mesti angkat sumpah dpn majistret ke? and perluke saye bawak dokumen2 masa taklimat tu nanti? tq kak.

Anonymous said...

Salam. di sini saya ada beberapa soalan memandangkan saya dapat offer MA.

1. Keputusan temuduga dh tau & Alhamduillah sy diterima. Persoalannya sy tdk dibagitahu bila tarikh daftar kolej. setahu sy offer sy ni utk intake bln Jan 2015. Adakah die akan bagitahu detail pendaftaran ni sekali dgn penempatan nanti? sbb die cakap penempatan akan diumum 10/12 ni.

2. Medical check up buat kat hosp/klinik kerajaan or swasta? kena standby duit berape?

3. Adakah subjek yg dipelajari byk subjek mengira (mcm addmath)? or byk subjek hafal? Dkt sane ade tak kes ulang paper (repeat) if tak dpt skor dlm final exam?

4. Utk asrama, satu bilik berape org? Or dorm? Ade kes senior buli junior tak? hee

5.Emm. Lecturer dkt sane garang tak? huhu. well since sy mmg takde basic dlm medical course so takut lambat sikit nk catch up ape yg diajar. mase form 5 pun ambil biologi je.

TQ. harap dpt jwb soalan sy ni secepat mungkin. ;)

Kelly Polaris said...

@Anonymous waalaikumsalam. wahhh banyaknya soalan. ni kena bagi sy gula2 ni baru sy jawab. hhaaha..>p<

1. Keputusan nanti dorang akan bagitahu penempatan dan tarikh lapor diri sekali. don't worry.

2. Medical check up dari awk sendiri nak buat dekat mana. Lagi baik buat dkt kerajaan sbb kalau student KKM free. dekat swasta awk kena byr dlm rm100-200.

3. Subjek takde 1 pun yg berkaitan math. memang susah, tak tipu. mmg kena struggle tapi kalau awk fokus di kelas,Insyallah semuanya baik2. mmg banyak kena hafal. kan dlm bidang medical.

Begni. Exam ada 2 kali dalam 1 semester. Pertengahan & final. Pertengahan 30%. so awak kena score supaya carry mark ni dapat tolong untuk final.

Memang di sana bukan mcm zaman u yg boleh suka main2. Awak fail, kena repeat paper. X lepas repeat paper, turun semester. Elaun diberhentikan, tidak diberi sampailah awak naik semester baru. Fail lagi, dbuang program. kena bayar rm110,000 on the spot.

4. untuk asrama sy x boleh bagitahu sebab lain tempat lain sistem. tempat sy, 1 bilik 2 orang, tak tahu kolej lain. Buli? tempat sy takada pula. kalau ada. report je lah kan.

5. Lecture manalah sama syg, haha. lain tempat lainlah lecturenya kan, tapi lecturer kami semua baik2..sebab dorang pun bekas student MA juga, sudah berkhidmat berthaun2 jadi MA, baru jadi pengajar. so dorang takdelah garang, dorang memang tegas, sebab mcm mana mahu lahirkan bakal pekerja kesihatan kalau tak tegas kan. Yg penting awak jaga tingkah laku, jgn buat masalah disiplin, buat baik dgn pengajar. itu je.

Jangan takut pasal tak dapat catch up. Sistem pembelajaran mmg teratur.
semester 1, awak cuma akan belajar subjek2 basic. So semua orang akan mula dari 0. semua akan diajar,
\
Naik semester 2-3. baru akan belajar yang advanced. So, awak takdelah tertinggal.

Yg penting awak jangan malas. ok :)

ok, dah jawab lepas ni kena belaja gula2. haha. goodluck ! ^^

Anonymous said...

Salam... belajar kat sane byk speaking atau dlm BM je? ade presentation tak? kuiz, test mcm dkt ipta/ipts ade tak ?
Awak sem berapa sekarang? Ok tak belajar setakat ni...?

Kelly Polaris said...

@Anonymous waalaikumsalam, syllabus semua dlm bahas melayu, jwb exam pun dlm bm.

kuiz xda mcm kita di ipta/ipts dulu.boleh baca komen dekat atas tu, sy dah terang exam di sini mcm mana.

Skrg sem 4, bljr mmg susah, kena rajin 2 kali ganda sbb sgt banyak kena hafal terutama ubat2, penyakit tu semua. tapi no worry tu tungu bila kamu dah naik sem 2-3. sem 1 semua basic.

bljr ok, alhamdullilah stakat ni 3 pointer above setiap sem. cuma tu la jgn banyak main mcm zaman u. yg banyak main mmg ramai yg terkandas. kena maintain pointer 3.2 ke atas. baru ada peluang sambung degree n pergi lebih jauh dlm bidang ni.

yg penting fokus je dlm kelas. insyallah semua jadi senang.

Kelly Polaris said...

@Anonymous waalaikumsalam, pasal borang akuan sumpah, sy tak pasti mcm mana penyelaras kamu. sebab masa batch saya, penyeleras kami bawa wakil majistret ke apa tu sy tak pasti, dia dtg ke kolej dan tandatangan untuk kami semua.

masa taklimat nanti lebih baik awak bawa semua. so nanti, kalau ada yg awk tak tahu boleh terus tanya dorang. kan senang, awk pun xde blur2 lagi. boleh urus sekali. :)

Anonymous said...

Saya ingin mengambil bidang farmasi selepas spm . Tapi saya tidak mempunyai aliran fizik dan perlukah seorang farmasi untuk pandai speaking bi . Saya mengambil aliran kimia , biologi dan add math di sekolah . Bolehkah saya menjadi pengawai farmasi atau setiausha pengawai farmasi . Untuk jawapan akak sila email saya di hanis_kamaruzzaman@yahoo.com sebab saya nak tanya akak bnyk gila soalan .terima kasih .

Anonymous said...

Saya ingin mengambil bidang farmasi selepas spm . Tapi perlukah mempunyai aliran fizik dan pandai untuk speaking bi . Saya mengambil aliran kimia , biologi , dan add math di sekolah . Boleh ke saya menjadi pengawai farmasi atau setiausha pengawai farmasi ? Untuk jawapan akak sila email saya di hanis_kamaruzzaman@yahoo.com dan saya nak tanya akak banyak gila soalan . Terima kasih .

Anonymous said...

setahun? bukan after 5 tahun kerja ke baru dapat sambung degree?

Anonymous said...

mahalnya kena bayar kelly..maksudnya tu hanya sekali ja boleh repeat paper?

Anonymous said...

mahalnya kena bayar kelly..maksudnya tu hanya sekali ja boleh repeat paper? kalau contohnya la kn,mmg suda dpt tawaran tapi x lapor diri,(menolak tawaran) berkemungkinan nama dlm SPA black list ka tu?

Anonymous said...

salam..sy pon dah dpt tawaran smbg blaja dlm bidang MA..yg sy risau kn sy mmg dah lemah utk study ni..sbb da tlalu lame bekerja..n takut xbleh catch up n stress je nnt..skang dlm delima nk pergi atau pon x??minx pendapat dan tunjuk ajar cik kelly ;)

Kelly Polaris said...

@Anonymous mahal kena bayar untuk medical check up ke? kalau medical check up dekat swasta memang mahal. kalau mahal bayar pasal denda rm110,000. itu memangggg mahal sebab dalam surat perjanjian ada tu ditulis. setiap kesalahan & kalau dibuang dari program atas kesalahan sendiri. memang kita kena denda rm110000. so sebelum tandatangan surat perjanjian tu, baca elok2 dulu tau. :)

pasal blacklist sy x pasti sangat. sebab ada yg ckp kena blacklist, ada yang cakap mmg tak. ada juga yg cakap untuk tempoh beberapa tahun sahaja.

tpi yg paling sy confirm, kalau kena buang dari progam memang kena blacklist selamnya dari kerajaan/kkm/ilkkm. itu pengajar kami bagitahu lah. :)

Kelly Polaris said...

@Kelly PolarisWaalaikumsalam. pendapat sy, first sekali. niat kamu kena betul sebelum dtg sini. kesungguhan tu mesti ada untuk never give up. yg penting kamu mesti niat yang kamu dtg sini, kamu ada niat yg betul. mahu ubah hidup atau apa sahajalah yg baik2. kalau setakat suka2 baik ta payah. sebab ingat profession ni bukan kita berhadapan dengan benda. kita bhadapan dengan nyawa manusia. kita mahu tolong orang. kita mahu rawat org. so, niat tu mesti baik. InsyaAllah dipermudahkan segalanya.

N pandangan sy, batch sy sekarang ada ramai yg sudah bekerjaya sebelum ni, sangat ramai. ada yg sudah ada degree. Ada yg sudah habis diploma. ada yg sudah berkahwin, yg sudah ada anak.

Bila tanya dorang, kenapa x teruskan kerja. masing2 ad tujuan sendiri dtg di sini. mostly memang kita kembali kepada niat asal mohon spa8 ni kan. cuba fikir balik. "kenapa masa memohon tu bersungguh mahu pohon, bersungguh pergi interview". semuanya ada sebab sendiri kan. Tapi bila sudah dapat. baru rasa x mahu pergi. mahu sia2 kan peluang yg tak mungkin dapat kedua kali. masa tu menyesal pun takda guna.
Allah sdh buka pintu rezeki untuk kita. mesti untuk sebab yang baik.:)

Mula2, ramai yang cakap risau tak dapat catch up. otak dah lemah untuk belajar balik. umur dah lewat untuk bljar lagi. ingat lagi masa di awal kelas, sesi pengenalan.80% bukan dari aliran sains. mostly aliran sastera.

Tapi bila semester 1, kita belajar basic. sangat2 basic. kita belajar balik semua subjek yg belajar di tingkatan. bio & kimia.

so semua orang akan start belajar balik dari 0. masa tu cuba untuk belajar step by step.cuba untuk suka semua subjek2. insya Allah kalau x main, x pandang ringan. bila dapat kuasai basic, semua subjek adavnced semester depan pun jadi senang. sebab semuanya berkait.

bila kita belajar dri 0 ni kita lebih senang terima sebenarnya. sebab otak pun x pack.

masuk sini, lama kelamaan minat tu memang akan timbul. Sebab profession ni memang sangat2 best. masuk sini, timbul rasa kita mahu berjaya. percayalah.

yg penting. don't ever give up on things you haven't started. Pantang mengalah sebelum mula. okay!

& don't worry, bila masuk sini. senior2 sngt2 banyak tolong. kongsi nota, kongsi soalan2 past sem. Semuanya saling menolong. takdalah istilah senior sombong apa semua. di sini, kita sama2 mahu maju. :)

Jgn terlau stress. Insya Allah di sana nanti ramai yang akan tolong. Pengajar2 akan tolong. kawan2 akan tlg. yg penting jgn jadi bodoh sombong. tak tahu, kenalah tnya kan.

tapi yg sy percaya tu semua dari niat n kesungguhan untuk berjaya. untuk maju. ada juga yg sy tahu masa sekolah result gempak2. masuk sini banyak main. tak minat.cuma mahu elaun rm800. jawab exam pun hanya untuk lulus. at the end, pointer rendah..buat masalah disiplin. dibuang program. turun semester.

so tu semuanya dari diri kita sendiri. kita mahu ubah hidup, maju ke depan atau tengok orang lain berjaya, n kita masih di takuk yang sama. :)

kena percaya dgn diri yang kita boleh! (ni nak nyanyi lagu jika kau fikirkan kau boleh ni,,hahaha )

Sorrylah, panjang berjela, ni macam bagi pendidikan kesihatan dekat pesakit pula..hehe. owh ya, nanti kita pun ada belajar macam mana bagi pendidikan kesihatan, bagi kaunseling. sebab itu slaah satu tugas MA jugak. hehe.

Btw, apa2 pun. Fighting2! n buat keputusan elok2 ya.

Anonymous said...

Maafkan saya. Saya nak tanya kan beberapa soalan. Saya telah lulus interview untuk PPP dan Sy calon dari Sarawak.
Soalan 1) Sekiranya saya ingin tukar penempatan ke tempat latihan yg ada contohnya di Alor Star, Seremban, ataupun di ulu kinta? Sy minat untuk mempelajari sesuatu budaya dan persekitaran yang baru.
Soalan 2) Apa kah persediaan yang perlu dibawa oleh seorang pelajar PPP? I mean pakaian? Grooming macam mana?
Soalan 3) Dokumen apa yg perlu dibawa semasa pendaftaran, medical check dilakukan bila?
Soalan 4) If surat lewat dtg apa yg kita harus buat?
Soalan 5) Sy dulu dr kelas sastera. Jadi sy tak belajar ttg bio & kimia. Apa lagi dlm bhs eng. Jadi apa kah yg saya akan belajar sem one basic ttg apa?
Soalan 6) If dapat pointer yg baik, sy nak smbung degree. Adakah semua nya ditanggung oleh government elaun?
Soalan 7) if dpt pointer 2.9 or 3.0 boleh naik sem seterusnya?
Maafkan sy jika soalan sy banyak. Sy cuma risau ttg pemakaian semasa latihan? Apa yg perlu dibawa dlm asrama and so on. Thanks again.

Kelly Polaris said...

@Anonymous Banyaknya soalan. ni kena belanja saya makan ni. haha.

1) Pasal tukar penempatan sy tak berapa pasti. Rasanya memang tak dapat. Kena terima je lah mana yg dapat. Mana-mana kita belajar pun sama. Lebih baik fokus dgn pembelajaran drpiada awk kenal2 dgn budaya baru. takut2 kena culture shock lagi teruk sbb x dpt fokus study. :)

2)Persediaan yg kena bawa?. Barang2 basic awak untuk tinggal asrama je pun. Apa yang awak perlu di asrama? baju,lapik tilam, makanan, bantal, baldi, tu semua dri kamu je.

Pakaian sebelum dapat uniform. WAJIB PAKAI PAKAIAN FORMAL. untuk setiap intake, mmg kita kena pakai formal setiap hari ke kelas sebelum dapat uniform. perempuan lelaki kena pakai formal.sandal mmg tak boleh. kena pakai kasut tertutup. x semestinya hitam. hitam/coklat boleh. masa intake kami, kami kena pakai baju kurung putih, skirt hitam, kasut hitam. Lelaki pakai kemeja/seluar hitam/kasut bertutup hitam/coklat. tapi intake untuk junior kami dorang bebas pakai baju kurung apa2 pun. cuma mmg masih pakai kasut bertutup. tpi mostly mmg pakai kasut hitam.
tapi nanti dorang akan terangkan juga semua ni masa taklimat. please don;t be so worried.

3)Medical check-up boleh siapkan awal. awak tak dapat email lagi ke suruh download semua dokumen2 penting?. apa persediaan yang patut dibawa tu semua. pihak pengurusan dah terangkan semua persediaan2 student dari pendaftaran sampailah persediaan asrama dalam lampiran. cuba check email & dokumen2, lampiran yang patut di-download. semua ada di situ.

4)surat lewat datang? sama je pun. medical check up tak perlu risau. Boleh buat di kolej nanti. pihak kolej akan uruskan untuk awak. cuma mmg busy. Dokumen semua kalau dah download tak ada lagi yg perlu awk na risaukan. boleh terus mendaftar & bawa semua dokumen2 & lampiran tu semua. Surat tu cuma surat tawaran yg sama awk dapat di email.

5)soalan ni sy dah banyak terangkan dan jawab . boleh check komen2 di atas. sy dah terang juga yang subjek semua dalm bahasa melayu. rajin2 scroll komen atas2 ya. sorry.

6)pointer pngk (keseluruahan pointer sem 1-6) kena 3.2 baru dapat sambung degree. Pasal sponsorship. yg saya dgr setakat ni. cuma 4flat @ pelajar2 terbaik yg kena sponsor.

7) yang gagal paper dan pointer 2 ke bawah yang tidak dapat naik semester.

Anonymous said...

Terima kasih atas penerangan tersebut. Harap kita sama sama berjaya pada masa yg kan datang. :)

Anonymous said...

Soalan - Bilakah agaknya dapat emeil dr diorang? Seminggu selepas lulus iv ker? Kena ada lampiran dulu baru boleh buat medical check up kan? If surat dtg tawaran dtg lambat? "check di email. If email takda? Mcm mana? Binggung saya.

Anonymous said...

MA kalau further study mmg x dpt jadi doctor eh?

Anonymous said...

Salam nk tanye..

Dkt dlm panduan isi borang die cakap kena lengkapkan 5 salinan borang perjanjian. yg tu ade dkt web. yg sy pening ni die cakap kene isi jgk 2 salinan borang perakuan penjamin? masalahnye takde pn borang tu dkt web. nk cari kt mane ye?
Sy dpt Diploma MA, slip PMR wajib bwk ke? kalau bwk SPM je boleh tak? dkt check list die kate sila bawa sijil asal PMR/SRP/SPM/SPMV. Awk dulu mcm mane? slip PMR sy dah hilang.. tq

Anonymous said...

ada sesiape tau bole x kalau tukar penempatan kolej

Anonymous said...

borang akuan penjamin tu ada skali dkt dlm borang panduan tu. cube cek page kat bawah2 mesti ade

Anonymous said...

anyone calon kk yg dpt dkt sarawak?

Intan Baizura said...

Assalam,nk tanye,
Dalam web soh print 5 salinan surat perjanjian,n borang perakuan penjamin sy print dlm borang panduan. So, borang perakuan penjamin tu kena print 5 salinan jugak ke cmner?

Intan Baizura said...

Salam,sy dpt diploma kejururawatan,ada sapa-sapa kat sini yang tak sempat buat medical check up x? huwarghh..kemarin pegi hospital,diorg cakap dah xsempat nk buat ujian darah,boleh buat kat kolej ek?
And satu lg sy nak tnya,dlm web ada soh print 5 salinan surat perjanjian,n surat perakuan penjamin sy print dlm borang panduan,so soalannya, borang perakuan penjamin tu kena print 5 salinan jugak ke cmner?

Anonymous said...

kalau ikut panduan borang perakuan penjamin tu drg mintak 2 salinan je

Az L said...

Kalau baca betul betul lah kan, perlu 5 salinan surat perjanjian. Hanya dua salinan surat akuan penjamin, iaitu akuan penjamin pertama dan penjamin kedua. Serta surat akuan sumpah. So sebenarnya surat perjanjian dan dan surat akuan penjamin tu borang yang berbeza. Surat akuan penjamin 1&2 tu sekali dengan surat akuan sumpah. If im not mistaken lah.

Az L said...

Btw siapa dapat MA di Kolej Sains Bersekutu Azlan shah?!? Hehe

Az L said...

Dalam panduan yang kita print tu tak silap dia ada tulis "sebarang permohonan pertukaran tempat tidak akan dipertimbangkan"

fatin said...

Salam nk tanya jgk ,tempoh sah permohonan brpa lama ye? And perlu kemaskini tak permohonan yg sblm ni sbb permhonan sblm ni xdpt then perlu kemaskini or biarkan je? Tq

fatin said...

Salam nk tanya jgk ,tempoh sah permohonan brpa lama ye? And perlu kemaskini tak permohonan yg sblm ni sbb permhonan sblm ni xdpt then perlu kemaskini or biarkan je? Tq

Anonymous said...

Asssalamualaikum kak , sy nk tnya klu dip in farmasi , dia punya sesi pmbelajaran bnyak dlm kelas ke o kt hosp ? Bnyak teori ? And bnyak presentation tak ? Huhu

Kelly Polaris said...

@fatin waalaikumsalam fatin, tadi sy ada buka balik portal spa8, tengok jawatan yg saya pernah mohon tahun 2013. dorang tulis di situ tarikh luput permohonan 2018. so kiranya, jawatan yang dipohon tu sah sampai 5tahun la kan. :) mcm sy dulu, interview pertama sy x lepas. lepas tu biar je xda update langsung. lepas tu tiba2 ada pangilan kedua lagi.
:) tapi rasanya kalau selalu update lagi bagus kan. ^^

Kelly Polaris said...

@Anonymous waalaikumsalam dik, kalau pasal dip farmasi akak x tahu langsung sebab di kolej kami xda kos farmasi. sorry. tapi kalau pergi kelas (sbb kelas kami sebelah hospital), selalu teserempak dengan student2 farmasi yang belajar di semenanjung, tapi dorang praktikal di sabah ni. so, rasanya mcm banyak praktikal juga tu. xtaulah. sorry~~

Luqman Muhamad said...

Alhamdulillah, kes sy pula 3 bulan lagi nk abis diploma sem 6..dpat spa ni..

madihah said...

terima kasih banyak-banyak atas pengalaman yang akak kongsikan. sangat-sangat berguna. saya lepasan stpm baru memohon pegawai kesihatan ni dan harap-harap dapatlah hihi

Haziqin Ramji said...

assalamualaikum...herm...sya dh pergi temuduga separa perubatan intake bulan 1....tapi x lepas...huhuh...8 jwatan saya dapt...so nk tanya lh kt awak....semasa temuduga separa perubatan tu perlu ke kita cakap kita ada diploma?...saya ada diploma management...dh convo dh pun...so nk minta pendapt awak lh...kalau x ckap kita ada diploma die org dpt detect x?..

Haziqin Ramji said...

assalamualaikum...hye...nk tanya...semasa interview separa perubatan tu perlu ke kita bawa diploma yg kita sudh ada...contoh sya ada diploma mangemn....kalau x bawa dia org dpt detect x?..sya interview hari tu x lepas lh...kecewa sngt...untuk intake jan 2015....8 jwatan dpt interview tpi satu pun x lepas...

Mohd Firdaus said...

kak .. kalau result bhgian cukup2x makan pun boleh apply MA juga ke kak ??

Mawar Berduri said...

assalamualaikum akak, sy prnh iv MA tahun lps tp xllus...
dan sy dpt plk iv utk intke julai...
tp sy xthu nk bgtw msh sklh @ x.. sbb thn lps sy ckp xsklh...
btl ke kwn sy ckp MA xda utk intke julai 2015 ? confuse...

Mawar Berduri said...

akak , sy xllus iv MA thun lps..
thn ni sy dpnggl kmbli...
tp sy xthu laa nk jjr x yng sy msh study or x...
sbb thn lps sy tipu sy xstdy..

btl ke kwn sy ckp intake utk MA julai thun ni xda ???
tlg bg pnjlasn ..
help me

sy alrn sstra...

Anonymous said...

assalammualaikum..sye lepasan spm 2014..klu hanya fizik sahaja kepujian manakala bio dan kimia hanya lulus masih boleh masuk ke separa perubatan ?

Anonymous said...

Assalamualaikum kak. Nk tnya,saya dpt pggiln tmuduga yg kedua kalinya. Tp skrg saya da brhijrah.tudung saya labuh. So,adakah dorg akn pilig even pkai tdung labih??? Saya nk mohon MA ..ermm..harap dpt bntu..and knpa smua MA yg trpilih adalah llki?? Akk stdy,rmai x MA prmpuan??

Kelly Polaris said...

@Haziqin Ramjiwaalaikumsalam, sebenarnya untk interview separa perubatan ni, kita guna keputusan spm kan, so x kisah pun kalau x bawa dip. Sebab masuk mmg guna tiket spm. Tapi kalau dia tnya, lebih baik jujur bagitahu ada dip. Sebab mostly batch kami, ramai yg sudah ada dip. Tapi jujur je masa interview. dapat jugak. xtau kan rezeki masing2. btw, don't ever give up. jgn terus kecewa k. Cuba lagi lain kali ^^

Kelly Polaris said...

@Mohd Firdaus result cukup2 makan? masa intake saya kena cukup 5 kredit. Lagipun masa kamu isi borang spa8 tu (isi keputusan spm semua tu) nanti ada keluar jawatan yang boleh dipohon kan berdasarkan result yg kamu key-in. So, kalau kamu isi result, keluar jawatan MA, boleh la tu. yg penting cukup syarat :)

Kelly Polaris said...

@Mawar Berduriwaalaikumsalam, tahniah sebab dapat panggilan kedua. Jgn sia-siakan peluang. Org lain ramai berebut-rebut mahu dpatkan walaupun cuma interview. Setahu sy, program ma tu masih diteruskan. so, masih ada intake baru (jan/julai). Lebih baik jujur n confident dengan semua jawapan yg kamu bagi. Jgn takut-takut bila dia tanya kenapa datang juga walaupun sudah sambung study. bagi alasan terbaik kamu. Insya Allah mmg xda masalah pun semua tu. k. :)

Kelly Polaris said...

@Anonymouswaalaikumsalam, sy x tahu syarat kemasukan terbaru mcm mana, tapi kami dulu kena 5kredit. subjek sains (bio/fizik/kimia) salah 1 daripada 3 ni kena kredit. kalau takat lulus, rasanya x lepas dik :(.

Kelly Polaris said...

@Anonymouswaalaikumsalam, sy x tahu syarat kemasukan terbaru mcm mana, tapi kami dulu kena 5kredit. subjek sains (bio/fizik/kimia) salah 1 daripada 3 ni kena kredit. kalau takat lulus, rasanya x lepas dik :(.

Kelly Polaris said...

@Anonymouswaalaiukumsalam, dik, tudung labuh bukan penghalang untuk kamu lepas interview. Ramai juga yang bertudung labuh dekat kolej ni. Yang penting kamu kena tau skop tugas bidang perubatan ni macam mana. kamu ta boleh pilih pesakit kamu. Kita rawat semua orang, bila buat prosedur pun, kita mmg ta dapat nak tutup semua, maksud akak contoh bahagian lengan sebab kita kena jaga aseptik teknik. Dan bila masuk bidang ni, kita berpakaian uniform, tudung kena masuk dalam, bukan sebab ta tutup aurat tu semua, tapi banyak benda kita kena jaga untuk elak jangkitan salah satu contohnya. so bila masuk bidang ni kita kena lebih terbuka. So, kamu kena fikir banyak benda..Kenapa MA kebanyakan lelaki? sebab skop kerja ma ni berat. Fokus kerja kita bukan dalam penjagaan macam nurse, tapi lebih kepada rawatan, sebagai first liner. contohnya, dalam kes-kes kemalangan, kita yg kena uruskan dari awal, banyak libatkan kerja berat-berat di lapangan.contohnya di klinik, di pedalaman, hulu-hulu kampung.takada doktor, kita yang jadi pengganti doktor di situ. tu mulanya cuma lelaki. tapi zaman sekarang ni, perempuan diperlukan, sebab lebih baik dalam rawatan untuk pesakit perempuan.
Sebelum betul2 mahu masuk bidang ni, kaji dulu bidang ni betul2, sesuai atau tidak dengan pembawaan kamu k. good luck :)

syahirah said...

Trima kasih kak ats pnjelasan ttg tdung dan MA lelaki tu.ermmm..akk...kita nk no fon boleh? Hee..tu pun klw boleh lah.klw xboleh..xpe,saya fhm. Saya prmpuan. Sbb byk lg bnde yg saya nk tnye tp xingt nk tnye apa..ehe.. Iv 14/4 ni.. Nervouslah. Anyway,,thnks kak sudi jawab soalan kita. Sangat2 kita hargai. :-)

Faiz Nordin said...

Salam, saya masih dalam pengajian dip di ipta. Sekarang dalam sem 5.. Saya nk tanya apakah syarat umur kemasukan MA?.. bolehkah saya habiskn dip dahulu.? dan tk salah kn kalau ada double dip? jika saya bertuah berjaya dlm temuduga pd 8/4 ni. apa pendapat awak.. sama ada untuk teruskan atau biarkan sahaja.. thanxx

Vv hiew said...

Hello, saya mau mohon next year January intake.mau Tanya bila tarikh tutup utk sessi intake itu

musliza munirah said...

Perlu ke saya bawa sijil diploma..saya dapt intrview separa perubatan

musliza munirah said...

Perlu ke saya bawa sijil diploma..saya dapt intrview separa perubatan

Kelly Polaris said...

@Faiz Nordinwaalaikumsalam untuk syarat umur : "Direct appointment candidates shall not be less than 17 years old but not more than 25 years old at time of closing date for application"

& semua syarat kemasukan untuk program latihan pembantu perubatan ni (Medical assistant trainee) boleh refer dekat portal spa8 >> http://www.spa.gov.my/en/web/guest/separa-perubatan1

kalau kamu na habiskan dip kamu, macam mana na masuk program ni kalau kamu lulus temuduga kan?. kena lah korbankan salah satu. Kalau lulus temuduga ni, maknanya kamu masuk mendaftar julai 2015 ni, mmg, xdapatlah habiskan dip kamu.

kalau sy, sy korbankan dip, sebab peluang lebih cerah program ni tawarkan. sekarang susah na cari kerja dik. Ada degree pun skrg terkapai2 cari kerja.

Kamu kena fikir elok2 la, kalau rasa dip kamu skrg boleh bantu kamu dlm kerjaya n masa depan kamu. teruskan. Depends la diri kamu sendiri. Kamu sendiri yang tahu kekuatan diri kamu. Jangan ikut cakap org, ikut kata hati. Jangan pula lepas masuk program ni baru kata x minat pula, masa interview cakap minat sangat2.so, fikir masak2 k. Jangan menyesal kemudian hari.

Good luck for ur interview's result :)

Kelly Polaris said...

@Vv hiew Hai, online application spa8 ni tiada tarikh tutup. Bila kita apply, tidak tentu bila dapat peluang untuk dapat offer letter. Bila-bila masa saja panggilan dari pihak spa8 . Sebab setiap application valid untuk satu tahun. So, dalam masa setahun, kita tidak dapat jangka bila. Ikut rezeki masing-masing :)

Tapi, untuk Jan intake, selalunya panggilan interview start Oktober dan untuk Julai, start bulan April. Rasanya, panggilan interview tutup sebelum pendaftaran setiap intake. sebab selalunya juga, surat panggilan lulus temuduga sampai 3-4 minggu sebelum mendaftar masuk. So, kalau tidak ada panggilan temuduga dalam bulan 10-11 (untuk Jan intake) mmg belum ada rezeki la tu. ;)

Kelly Polaris said...

@syahirah welcome adik, sorry sebab kalau kakak bagi no phone, takut tidak telayan sebab skrg sangat-sangat busy dengan klinikal. Bila balik kerja, penat, jarang balas msj. sorry. kalau ada apa-apa komen je dkt sini. In sya Allah, ada masa buka blog, bolehlah balas. Btw, Good Luck for your interview. Do your best ya! :)

Kelly Polaris said...

@musliza munirah separa perubatan ni guna tiket spm. sijil diploma tiada dalam syarat. dorang cuma tengok keputusan spm untuk kelayakan. Sijil Dip tu cuma optional sebab tidak termasuk dalam syarat pun. bawa ta bawa pun tidak effect apa-apa. Kalau kamu bagitau kamu ada diploma pun, paling2 dia cuma tanya belajar apa dulu, bidang apa semua tu. Kenapa sudah ada dip mahu ambil separa perubatan yg cuma guna keputusan spm. itu je la.

Tapi kalau kamu risau, bawa je. tiada masalah pun..mana tahu mahu cantikkan lagi fail kan. Tapi masa temuduga, tetap juga sijil spm yang dorang mahu tengok untuk tengok betul2 layak atau tidak, yang tentukan tiket kemasukan kamu untuk separa perubatan ni.

Anonymous said...

Hai, boleh saya tanya ada tak peluang MA untuk menjadi seorang doktor kalau dia sambung belajar ke peringkat degree dan seterusnya master? sata harap awak sudi menjawab sebab awak mungkin tahu kerana awak dah pun sambung belajar as a MA kan? Hehe, thanks a lot!

Kelly Polaris said...

@Anonymoushai,welcomed. setahu saya 5-6tahun lalu, kalau dari MA, boleh sambung doctor cuma guna 3 tahun. Tapi sekarang, sudah tidak boleh. kalau mahu sambung doctor kena start dari mula. Kalau kamu sambung degree/master & seterusnya, cuma pangkat yang naik, belajar tinggi- tinggi dlm bidang MA ni boleh capai pangkat JUSA n sampai jadi pengarah hospital,. so, mmg cuma pangkat yg naik. :)

fara Cikebom said...

salam kak. selepas lulus temuduga ape perlu sy buat?
-macam mane nk thu tarikh pendaftaran?
-nak dptkan borang medical check up kt mane?
-borang ape lg yg perlu sy print?
-brpe yuran pendaftaran?

husna .mspr6 said...

Hai Assalamualaikum... Sy nk mnx pndapt ... Sy dpt jwtn MA dan akn diinterview pd 17/4/15 nie...sy sudah pob ada diploma n dh bkerja..patutkn sy bg taw ttg pekerjaan dn diploma sya..ataw sbliknya..sbb ada yg kata deorg x akn bg pda org yg dah berkejaya... Dan ada yg kata kita x boleh tipu krana spa ada record kita... Sy mmg harap sgt jawatn ini ... Apa ptut sy buat...?

husna .mspr6 said...

Assalamualaikum... Sy nk tnya...kalu sy dah ada diploma sy mnx jwatn ini patutkah sy bg taw status sy skrg ? Atw sbliknya..ini interview sy yg ke 3 ...

Anonymous said...

As salam... Kak kelly thanks a lot utk skop soalan yg kak kelly bg tuh. Sngt2 membantu dlm 50% drpd soalan tuh dye tny. Btw, sy ditemuduga hari niey. Doakan smoga sy lulus interview tuh.

Pssstttt-> sy pown amek m.a jgk.

Kelly Polaris said...

@fara Cikebom waalaikumsalam, lepas lulus temuduga nnt pihak spa akan hantar email dan surat. dalam email @ surat tu semua akan diberitahu apa yang perlu kamu buat, borang apa yg perlu kamu download. semua akan diberitahu nnt. no worry. sorrylah, akak dah lupa semua benda2 sebelum pendaftaran hari tu. Ta perlu la risau. semua dorang akan inform kamu nnt. Lagipun sistem sekarang banyak yg berubah masa intake kami dulu. Masa intake kami semuanya manual. Masa pendaftaran & hari orentasi baru dorang bagi kami borang2 lain selain daripada apa yg kena suruh download dr laman spa. Tapi skrg mcm banyak yang berubah. So, kamu tunggu je email dr spa k. Semua dorang akan senaraikan apa yg perlu kamu buat.

Yuran, masa intake kami, kami cuma bayar rm100 untuk yuran orentasi, rm100 untuk asrama sepanjang 3tahun pembelajaran & yuran makan rm150. itu je. tiada bayaran lain.

Kelly Polaris said...

@Anonymous waalaikumsalam :)glad it helps u . semoga lulus temuduga nnt. Kalau lulus bagitahu dpt dkt mana tau ^^. Wish u all the best. Majulah PPP wanita untuk negara. hehe >_<

Anonymous said...

hi kak blh tau tak ade tak Pelatih MA yang badan die kecik je? Rasenye penemuduga akn tolak ke calon yg tak seimbang berat badan

Anonymous said...

lepas temuduga bulan april ,brpa bulan pihak spa akan keluarkan keputusan?

Anonymous said...

salam saya nk tanya skop pembelajaran ma susah tak?ke mcm study di ipta ada assignment kena buat?so ma ni study hanya 3sem je ke?3sem lagi praktikal kn?praktikal tu kita pilih hospital dekat dgn rumah or kkm yg tentukan?

Anonymous said...

salam,saya nk tanya study ma susah tak?ke sama mcm di ipta ada quiz dan assignment yang perlu buat?so ma ni hanya study 3sem je kn?3sem lagi praktikal.praktikal boleh pilih hospital dekat rumah or kkm yg tentukan?

Anonymous said...

@Kelly Polaris..salam,saya nk tanya study ma susah tak?ke sama mcm di ipta ada quiz dan assignment yang perlu buat?so ma ni hanya study 3sem je kn?3sem lagi praktikal.praktikal boleh pilih hospital dekat rumah or kkm yg tentukan?

Anonymous said...

salam saya nk tanya study ma susah tak?ke sama mcm di ipta ada quiz dan assignment yang perlu buat?so ma ni hanya study 3sem je kn?3sem lagi praktikal.praktikal boleh pilih hospital dekat rumah or kkm yg tentukan?

AmAr Aqqim said...

salam saya nk tanya study ma ni mcm di ipta ke ada assignment n kuiz kena buat?betul ke 3 sem study 3 sem lagi praktikal?so masa praktikal tu markah base on praktikal or ada exam juga?

Aziah Suhaimi said...

Salam. Boleh tahu, bila spa akan buat ujian online untuk pengambilan separa perubatan julai 2015 ?

Anonymous said...

Salam kak susah tak nak blajar ma ni? Maksud sy time blajar dlm kursus 3 tahun

noraini sylvester said...

aslmualaikum kak.. hrap akak balas . sy nak tnya dlam senarai semak tuh ad borang akuan sumpah and brg pnjamin 1 n 2 but, sy print smua brg xda pun kene bg borg tuh. sbnarnya yg nak print ni latihan pra perkhidmatan kan? tp kenape xde nih T_T T_T tlg sy sape2 yg tau kat mna nak print brg tuh xlma lg dah nak lapor diri T_T

Anonymous said...

selamat pagi kak..

kak, saya berjaya keputusan tmudga hri itu, untk ambilan julai 2015 ni, so saya nerv0us bh ni,sana juga yg kolej di bkit padang tu..nurse. . bnyk saya mau tanya sbb..taklimjt drg sdah kna kasi mansuhkan. so, soalan saya, nanti mahu pakai baju kurung setiap pergi ke kelas? and ada pembentangan dan mau bwj lapt0p kah kak?

Kelly Polaris said...

@AmAr Aqqim Waalaikumsalam, sorry sebab tlalu lambat reply. busy. Dlm program MA ni kami tiada kuiz mcm kita d ipta, minggu2 ada quiz. Assignment tu selalu nya dari pengajar kalau dorang mahu bagi atau tidak.

Kami, Cuma exam dua kali dalam satu semester untuk (sem 1, 2, 3) Exam pertama, exam pertengahan semester markah 30%. Lepas tu final exam 70%. Untuk semester 4/5/6. Cuma sekali exam, iaitu final exam. Markah 30% diambil dari buku log masa praktikal. Masa klinikal kita ada buku log, buku log ni adalah prosedur yang kita kena wajib buat depan staff hospital yg sudah dilantik. So dari situ dapat markah 30%.

Kelly Polaris said...

@Anonymous hai selamat malam :).
Btw congrats!! waaaa~~nanti kalau teserempak seminggu di kolej bulan 7 nnt tegur2 la. tapi kakak ada 1 minggu jak di sana sbb kami siapkan researh, lepas tu klinikal di Lahad Datu sampai habis sem. hehe.

Jgn bha nerves2, ok tu semuanya.syiok tu! Tapi ko tahan2 la di asrama. banyak susah payahnya kalau tekena2 blok yg tiada air..hehe. Sementara belum dapat uniform mmg kena pakai baju kurung setiap hari. Formal pun boleh. Seluar slack dgn kemeja. Dalam 3-4 mggu baru tu siap uniform.

Erm,,,Tidak tau la kalau student nurse, tapi kami dulu, awal2, tedalah guna laptop. Paling2 untuk kegunaan peribadi jak tu laptop.tgk movie..ngehehe. Awal2 ko dtg untuk orentasi 1 minggu tu xpayah la dulu bawa rasanya. sbb busy kamu tu dgn aktiviti orentasi jak. Lepas tu di kelas pun beljar guna slide jak, catat nota. mmg keutamaan laptop tu untuk ko sendiri guna jak tu :)

btw, good luck! welcome to kskb kk dear! ^^

faiz nasir said...

thnx.. kinda worth it to read this post.. yub evrythg is from Him.. but you're like asbab nya.. thnx utk tips.. coming to AS next week..pray for me n thnx again liyana.. :)

muhammad safwan said...

Leh bwe knderaan sndri x dlm kolej??

Anonymous said...

@Kelly Polariskalau lelaki kene pakai formal ke setiap hari sebelum dpt uniform ? kasual mcm bdk2 u x boleh ke ? btw,sy pon lulus temuduga ma hari tu. 1 julai lapor diri..

Kelly Polaris said...

@faiz nasir thanks for reading :) n good luck! do your best!

Kelly Polaris said...

@muhammad safwan setakat hari ni di kolej kami kskb kk, mmg boleh bawa kenderaan. cuma tidak digalakkan, sbb risiko semuanya atas tanggungan student sendiri. kalau na bawa, kena memohon sticker kolej baru boleh parking kereta di dalam :)

Kelly Polaris said...

@Anonymous hai, congrats!! yupe setiap hari wajib pakai pakaian formal yang lengkap sampai dapat uniform. casual sangat tidak dibenarkan :). kecuali ada aktiviti dan ada pakaian rasmi t-shirt kolej baru boleh pakai casual.

Anonymous said...

Greetings and Good Day !

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-

Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary RM7,000 (starting)

Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-
PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

Sender:-
Ir. Aznial Rahmat
Director
KASIH Group
012 312 9264
aznial@gmail.com

aznial said...

Greetings and Good Day !

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-

Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary RM7,000 (starting)

Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-
PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

Sender:-
Ir. Aznial Rahmat
Director
KASIH Group
012 312 9264
aznial@gmail.com

Amin Ismail said...

Salam sis. ada kwan sy ckp, klau sem 1 dekat kolej MA dpat result 3.8 above boleh smbung degree doktor. betul ke? boleh sis comfirmkn utk saya?

Meer Junli said...

ikut y diberitahu, kna habiskan kontrak 4 tahun. boleh je nak sambung degree lepas tu ... tp kna tangguh kontrak. kira kata, after habis degree sambung balik kontrak tu.

Anonymous said...

@Kelly Polaris

sory nak tumpang tanya..sya dah interview 3 kali tp ditolak alasan dah ada degree..mintak tlg sgt nk tau mcm mna yg lain dah berdegree tp lulus erk? harap boleh bg tips.. :)

Anonymous said...

Assalamualaikum..nk tnya..perlu ke sya jujur msa tmu duga nanti..sb sya tgh mnuntut di u dan tengah ambil ijazah..msla bsarnya..sya plajar tahun akhir..sem 7 hnya tnggal bbrapa bulan nak habis dan thun dpan blan 2 pula sya akn praktikal..tpi sya xnk lpaskn dua2..boleh bagi pndangan??

Anonymous said...

Hai akak, sye orang semenanjung. Bley sye tnye akak ade tak bakal MA kat tempat akak tu kurang berat badan atau terlebih berat badan? Sebab bmi sye tak seimbang l kak. Sye nak jadi Ma jugk leh:(((((

elida tasnim ahmad said...

assalam sis boleh saya tahu dgn lebih lanjut ttg iv spa melalui ws or messenger fb?

Anonymous said...

Sy iv 29/10 ni. Sy dpt 5 jwtn tapi sy nk pilih MA. Risau takut semua ada sbb sy tak biasa dgn iv ni. Sy pun pening dgn preparation apa semua banyak sgt benda nk kena hafal. Risau jgk klu dia tanya soalan yg mmg sy tk spot ke apa mmg cuak ah. Sy betul2 nk spa intake jan ni sbb sy nak keluar dpd matrik :(

Anonymous said...

Ka,kisah kak memang hebat.congruates ka.saya dipangil temu duga untuk kali pertama.saya terima email dan mereka memberi empat jenus perkerjaan seperti penolong pegawai perubatan dan tiga lagi. Saya aply untuk ma....mereka akan tahuke ka bahawasaya dipangil untuk ma atau selain ma?

Anonymous said...

Salam kak, sy dapat temuduga untuk MA ambilan januari 2016. Mau tanya, kalau contoh sudah confirm kerja 1 tahun lepastu mau sambung degree dalam bidang lain selain MA boleh kah tu? Bolehkah tukar jabatan dalam kerajaan setelah habis belajar degree secara pjj?

Kelly Polaris said...

@Amin Ismail waalaikumsalam w.b.t. sorry sbb balas lambat sgt. baru dpt baca komen.

Dah berbulan komen ni, pasal sambung jadi doktor tu sy x pasti sangat fakta dan autanya. kena tanya yg lebih arif ni.

Tapi yg tahu, baru2 kami ada ceramah dari jabatan perdana menteri yg uruskan lantikan kami. Encik tu ada sebut pasal kerjaya ppp ni boleh pergi jauh. Bukan setakat diploma. Kalau na sambung doktor MD, sekarang kena start dari awal rasanya.

Tapi contoh paling best, pengajar kami sendiri. dia sambung pHd. mmg dia dapat pangkat doctor. tapi bukan MD. skrg mengajar di Uni & gelaran dia Doktor profesor. macam tu la.

So, mmg boleh. tapi bukan MD. cuma gelaran doctorate cenggitu. :D. Itu yg saya tahu la. heee~~rujuk dgn yg lebih tahu ya! nnt boleh kongsi dgn saya. hehehe ^^

Kelly Polaris said...

@Anonymous Waalaikumsalam w.b.t. sorry sbb balas lambat sgt. baru dpt baca komen.:)

Pasal tu sy pun xdpata na komen panjang. Adik sy pun baru2 ni dapat interview x dapat juga, padahal sy dah banyak bagi dia tips dan ini kali kedua dia pergi. hehe. Sedih~~

Batch sy banyak yg sudah ada dip & degree. Dapat juga. Rezeki orang kan. Sy pun xtau na ckp apa. Ada yg jujur bagitau dorang mmg ada deg. ada setengah yg x bagitahu masa interview.

Lagipun mungkin sbb masa batch kami pengambilan ramai (sampai 140 orang 1 batch). sekarang ni junior kami cuma 40-70 org 1 batch. so mungkin juga pengambilan lebih strict. Mungkin juga sbb faktor umur & dorang mau yg lepasan sekolah.
Sorry. xdpt na jawab. Btw, don't ever give up. mungkin rezeki tempat lain lebih baik. fighting2!

Kelly Polaris said...

@Anonymous waalaikumsalam w.b.t. sorry sbb balas lambat sgt. baru dpt baca komen.

Dekat komen atas2 sy ada bagi pandangan pasal benda ni. sorry xdpat na tulis pajg2. hope it can help u! scroll atas sikit. heee~~btw, apa2pun lebih baik jujur dan jawab dgn yakin kenapa tetap na dapatkan program ni. In sya Allah, kalau ada rezeki. mungkin diterima. :)

Kelly Polaris said...

@Anonymous waalaikumsalam w.b.t. sorry sbb balas lambat sgt. baru dpt baca komen.

hahaha, adik ni tanya soalan yg paling mengena. Berat akak pun masa masuk program ni cuma 39kg dik! bmi kurang. MMg susah na tambah berat.
Tapi bila dah dekat 2 tahun lebih duk asarama, praktikal tempat best2. makan sedap2. haha, skrg dah naik pergi 42-45kg. bmi pun dah normal.
No worry la, tiada kena mengena pun dgn bmi tu! Kurang lebih pun, ada rezeki in sya allah dapat

Kelly Polaris said...

@Anonymouswaalaikumsalam w.b.t. :)

Adik, good luck untuk temuduga & do your best. Benda pertama kkk mahu bagi nasihat sbgai kira senior dan MA-to-bela kan. hehee. Kerja MA ni dik, bukan kerja suka-suka. Kita bagi perkhidmatan untuk SELAMATKAN NYAWA orang dik. Dari yg perkhidmatan paling kecil cuci luka, bagi ubat,ambulance call dan sampailah kes2 besar etc. Spanjang 3 tahun ni, macam2 benda kita belajar. Sepanjang 3 tahun ni yg ajar kita sama ada jadi manusia atau bak kata org jadi "pembunuh". Kalau betul adik ikhlas na tolong orang. Teruskan dgn niat adik mahu ambil program ni. Tapi kalau niat cuma sekadar mahu jadikan batu loncatan, akak nasihatkan baik belajar ambil bidang yg adik betul2 minat. Bukan senang belajar benda yg kita ta minat. Kesian kat orang2 yg sakit dik. Bila kita ikhlas, Allah redha. NNt kalau x minat, bila praktikal di hospital, kena suruh mandikan pt, cuci kencing berak muntah pt kita tanak buat (walaupun itu bukan bidang ma, tapi bila kita jadi student, kita belajar semua benda). Nnt nak bedah mayat ikut postmortem pun adik xdpat lalui. Jgn bila dah masuk program ni xda minat nnt lain yg jadi kan. Btw, don't get offended. Ini cuma buat renungan untuk adik fikir elok2. :)

Btw, setahu sy, sambung degree guna dip ni. kita masih ada contract dgn kerajaan. Kita masuk program ni free-free. mestilah kerja dgn kerajaan kan. So, habiskan kontrak. mungin lepas tu bleh berhenti jadi ma, kerja bidang lain.

All the best for ur future! fighting2!

dinesh santher said...

Ka.saya Ade terima email Dari spa.say a telahpun dipangil untuk masuk latihan pegawai perubatan .dalam email tu Ada satu link untuk download dokumen dokumen berkaitan Surat tawaran...tetapi link tu tak fungsi..masa untuk bukan link tu adalah Dari 15-31disember.tapi link tu belum buka lagi. Ape says kena buat ka

Anonymous said...

Assalammualaikum wbt saudari,saya ingin bertanya memang tak boleh ke tukar penempatan?saya benar-benar ingin merayu untuk menukar tempat

Anonymous said...

Kak . Na tanya sikit . Borang akuan sumpah siapa yg perlu tandatangan ? Mohon reply . Lapor diri 4 jan ni 😊 terima kasih

husna potter said...

Assalamualaikum sis...
nak tanya pasal pakaian semasa pergi kelas hari biasa,pakaian formal tu baju kurung biasa kan ..bukan setiap hari baju putih n kain itam kan...saya bakal masuk kskb sas jan nie...

husna potter said...

Thanks fo all the information....banyak membantu saya..

husna potter said...

Tq... banyak info

Kelly Polaris said...

@husna potter waalaikumsalam :). Untuk lebih jelas. Sepanjang tempoh orentasi sehingga sebelum jahit dan dapat uniform. Pergi kelas pakai formal {baju kurung / office wears (seluar slack/kemeja)}. Bila dah siap jahit uniform. setiap hari sepanjang 6 semester kita wajib pakai uniform.setiap hari dik!tiada excuse. itulah baju kita pergi kelas. kecuali ada aktiviti boleh pakai t-shirt rasmi kolej. hehe.

masa batch kami, sepanjang 1 bulan sebelum siap uniform di suruh pakai baju kurung putih, skirt hitam. intake junior kami seronok boleh pakai baju kurung cantik2. T_T".

Kelly Polaris said...

@dinesh santher dik rasanya link tu dah boleh kan. sbb ramai yg dah download borang tu :D

Kelly Polaris said...

@Anonymous akaun sumpah kena majistrit/pesuruh jaya sumpah yg tandatangan. kena urus di mahkamah rasanya dik. sy x tau sgt. sebab masa batch kami, semua penyelaras yg tolong. borang2 perjanjian tu pun kami dibagi masa kelas hari pertama, lepas orentasi. Akaun sumpah, penyelaras kami panggil wakil pesuruhjaya datang ke kelas kami. So, dia tandatangan untuk kami 1 persatu.

sorry xtau sgt! :(

Farid Zahari said...

Kalau medical check up xsempat macam mane yer sis?

Farid Zahari said...

4jan dh daftar..😖

Kelly Polaris said...

@Farid Zahari sy dulu pun x sempat buat. sy call kolej sebelum mendaftar. dorang cakap xapa. nanti di kolej baru buat. Hari tu, mmg ramai yg x siap medical check up lagi. kami pergi ramai-ramai. kolej yang uruskan. seringgit pun xda bayar. free sbb kolej tolong urus.N dorang sediakan pengangkutan hantar & ambil result M/C. no worry. Tapi tu KSKB KK la, xtau kolej lain kan. call dulu la untuk kepastian!.

p/s: congrats and good luck ! :)

husna potter said...

Tq kak..saya nak tanya pasal salinan tu, perlukan cop pengesahan ke?

husna potter said...

Masa lapor diri tu die tak cakap tudung n kasut warna ape boleh pakai, cuma cakap baju kurung putih n kain hitam. Minta pencerahan

Kelly Polaris said...

@husna potter untuk kolej kami, semua salinan wajib ada pengesahan. kasut wajib bertutup dik warna gelap hitam/coklat

Anonymous said...

Assalam,nak tanya rata-rata yang masuk spa ni umur lingkungan brape ea? Kbnyaknnya umur brape. Rase nak masuk spa tapi umur dah 20 lbih. Hee. Awk masuk spa umur brape? Intake utk spa bulan brape. Tq 😊

Anonymous said...

Ye ke berat kakak 39 dlu? tapi ketinggian kakak pula berape? mungkin berat dan ketinggian akak okey2 jer wlupun x seimbang bmi

Anonymous said...

syarat pemilihan 5 kredit kan..kalau guna SPMU(sijil pelajaran malaysia ulangan)boleh x nk memohon?

Anonymous said...

salam..kak saya nak tanya..macammana kita nak tahu kita alah pada darah ataupun tak??

hidayat ali said...

salam..kakak..tolong saya..saya ingin mengetahui macammana kita nak tau kita alah pada darah atau tak??saya sedikit confius..mohon pencerahan..tima kasih

Unknown said...

Assalamualaikum, nak tanya lepas tamat latihan kalau nk sambung degree course apa ya yang kita boleh sambung?

Nurul Nisa said...

Assalamualaikum, nak tanya lepas tamat latihan kalau nk sambung degree course apa ya yang kita boleh sambung?

Patricia Robin said...

Hai kak. Actually akak ada tips tak untuk perkenalkan masa interview? Selalu fail bab tu. :(

Syazwan Basri said...

assalamualaikum. saya nak tanya. kalau ada ssiapa yang dapat SPA. dia dah sain agreement smua. lepastu dia dapat tawaran degree kat tempat lain. adakah dia akan dikenakan denda kalau dia daftar keluar dan sambung degree tempat lain
?

Anonymous said...

Wah lepas sy baca ni. Saya rasa sgt2 terdorong. Cita2 sy sbnarnya nak jadi doktor tapi yelah takda rezeki nak sambung belajar kat U. Lepas tu apply SPA. Dapat tawaran temu duga MA. Harap2 I can go through the interview very well.

jafin jasmi said...

Salam saya telah berjaya temuduga dan mendapat latihan pen pegawa perubatan ses julai 2016…bolehkah saya membuat penangguhan untuk kemasukan januari 2017…atas sebab2 perbadi yang tidak dpt saya elakkn..harap dapat memberi penjelasan. Terima kasih..plishh help me akak kelly.

jafin jasmi said...

Salam saya telah berjaya temuduga dan mendapat latihan pen pegawa perubatan ses julai 2016…bolehkah saya membuat penangguhan untuk kemasukan januari 2017…atas sebab2 perbadi yang tidak dpt saya elakkn..harap dapat memberi penjelasan. Terima kasih

Anonymous said...

Salam saya telah berjaya temuduga dan mendapat latihan pen pegawa perubatan ses julai 2016…bolehkah saya membuat penangguhan untuk kemasukan januari 2017…atas sebab2 perbadi yang tidak dpt saya elakkn..harap dapat memberi penjelasan. Terima kasih

Anonymous said...

hai sis..sy dpt tawaran latihan separa perubatn untuk intake julai'16 ni tpi sy risau klau tida lulus medical chckup since tulang blkng sy ada bngkok skit..sllunya mslah ksihatan apa yg boleh mnybbkan mdcal chckup xlulus?

Anonymous said...

hai sis..sy dpt twran latihan spara prubtan intake julai'16..tpi sy risau klau tida lulus mdical chckup since tulang blkng sy ada bngkok skit..sllunya msalah ksihatan apa yg mnyebabkan mdcal chckup xlulus??

Shalini Nair said...

India ada x yg jdi MA? Ramai x? Tkut dorng x amik org india.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 203   Newer› Newest»
Boucing Sky Blue Bow Tie Ribbon